Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιώς


Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε στις 13 Ιουνίου 2014, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2015.
Με τη συμμετοχή 59 γραφείων και εταιρειών στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για το έργο «Ανασχεδιασμός του υπάρχοντος κτηρίου στο Καστράκι (Ηετιώνιες Πύλες), ανάπλαση της χερσαίας ζώνης σε πάρκο και υπόγειο χώρο στάθμευσης και μετατροπής του κτηρίου σε Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο Πειραιώς», ξεκίνησε – την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου – τις εργασίες της η κριτική επιτροπή του έργου.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε στις 13 Ιουνίου 2014, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2015, ενώ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ), για την διαμόρφωση του λιμανιού σαν «Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού» και το άνοιγμά του στην πόλη, για την άμεση επικοινωνία των κατοίκων των γειτονικών περιοχών με την θάλασσα.

Η πολιτική αυτή εκφράστηκε με την απόφαση για την δημιουργία της έκτασης της «Πολιτιστικής Ακτής» μέσα στην παράκτια ζώνη του ΟΛΠ.


Μακέτα της Πολιτιστικής Ακτής του Πειραιά.

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

Η δημιουργία ενός σημαντικού και ιδιαίτερου Αρχαιολογικού Θεματικού Μουσείου για τον Πειραιά και το λιμάνι του. Η διαμόρφωση κοινόχρηστου υπαίθριου χώρου και πάρκου που μαζί με τον υπό διαμόρφωση υπαίθριο δημόσιο χώρο νότια της λεωφόρου Κέκροπος θα αποτελέσουν ένα μείζονος σημασίας αστικό δημόσιο πάρκο, πόλο έλξης και σύνδεσης των περιοχών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και του Δήμου Πειραιά με το λιμάνι και την θάλασσα.

Η δημιουργία διασύνδεσης Μουσείου – Αρχαιολογικού χώρου μέσω της πεζοδρόμησης τμήματος της οδού Κανάρη εν επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και την μονοδρόμηση του υπολοίπου του. Η δημιουργία ενός κλειστού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, κάτω από την περιοχή του πάρκου, έως 250 θέσεων.Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά γίνεται με τη στενή συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα τεράστιας σημασίας έργο Ανάπλασης, Πολιτισμού και Τουρισμού με ελεύθερους χώρους, τέσσερα Μουσεία (Αρχαιολογικό, Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Αρχαίας Τεχνολογίας και Μετανάστευσης) και παράκτια ζώνη για τους πολίτες και τους επισκέπτες του λιμανιού. Για το έργο αυτό ο ΟΛΠ Α.Ε. παραχώρησε 180.000 τ.μ. χερσαίου χώρου και όλα τα βιομηχανικά και αποθηκευτικά κτήρια της περιοχής. Βήμα – βήμα όλα τα προβλεπόμενα έργα του αρχικού σχεδίου γίνονται πραγματικότητα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου