Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ένα «υψηλής τεχνολογίας κυνήγι» για υπόπτους για εγκληματική δραστηριότητα που «πιάνει» και έναν μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πάνω στο ζήτημα πηγές.
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συλλέγει δεδομένα από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ, μέσω συσκευών εγκατεστημένων σε αεροσκάφη, που μιμούνται πύργους κινητής τηλεφωνίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ένα «υψηλής τεχνολογίας κυνήγι» για υπόπτους για εγκληματική δραστηριότητα που «πιάνει» και έναν μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πάνω στο ζήτημα πηγές.
Το πρόγραμμα (U.S. Marshals Service), που φέρεται να τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2007, λειτουργεί αεροσκάφη Cessna από τουλάχιστον πέντε αεροδρόμια μητροπολιτικών περιοχών, με εμβέλεια που «καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ», υποστηρίζει η WSJ, επικαλούμενη ανθρώπους που έχουν γνώση του προγράμματος. Τα αεροσκάφη διαθέτουν συσκευές – κάποιες εκ των οποίων είναι γνωστές ως «dirtboxes» σε στελέχη των υπηρεσιών επιβολής νόμου- οι οποίες μιμούνται τους πύργους κινητής τηλεφωνίας μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας και «ξεγελούν» τηλέφωνα έτσι ώστε να αποκαλύπτουν δεδομένα τους. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει σε ερευνητές να συλλέγουν στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες κινητά τηλέφωνα σε κάθε πτήση, εντοπίζοντας τα στοιχεία ταυτοποίησής τους και την τοποθεσία τους.
Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα δεν ήταν πρόθυμες να συζητήσουν τη συχνότητα ή διάρκεια αυτών των πτήσεων, αλλά, όπως επεσήμαναν, λαμβάνουν χώρα τακτικά. Στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη του προγράμματος, τονίζοντας ότι συζήτηση πάνω σε τέτοια θέματα θα επέτρεπε σε υπόπτους για εγκληματική δραστηριότητα ή πράκτορες ξένων δυνάμεων να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης λειτουργούν βάσει του ομοσπονδιακού νόμου.
Τα κινητά είναι προγραμματισμένα να συνδέονται αυτόματα στο ισχυρότερο σήμα πύργου/ κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η συσκευή που χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα παρουσιάζεται ως να έχει το δυνατότερο, πιο κοντινό σήμα (αν και δεν ισχύει αυτό) και «εξαναγκάζει» όλα τα τηλέφωνα που μπορούν να εντοπίσουν το σήμα της να στείλουν στοιχεία ταυτοποίησής τους. Ακόμα και εξελιγμένα συστήματα κρυπτογράφησης, όπως αυτά που υπάρχουν στο iPhone 6, δεν είναι σε θέση να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία στοχεύει στον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που κατέχονται από άτομα που διερευνώνται από τις αρχές, περιλαμβανομένων φυγάδων και εμπόρων ναρκωτικών, ωστόσο παράλληλα συλλέγει πληροφορίες για κινητά που ανήκουν σε μη ύποπτα άτομα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η WSJ. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι η συσκευή «καταλαβαίνει» ποια είναι τα τηλέφωνα που ανήκουν σε υπόπτους και «αφήνει» αυτά των μη υπόπτων. Παράλληλα, η επίμαχη συσκευή φέρεται να μπορεί να διακόψει για μικρό χρονικό διάστημα τις κλήσεις σε κάποια τηλέφωνα.
Βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος, σύμφωνα με την WSJ, είναι το ότι με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται οι εταιρείες τηλεφωνίας ως «ενδιάμεσου» στη διερεύνηση υπόπτων, καθώς δεν χρειάζεται αίτημα προς αυτές για στοιχεία που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός υπόπτου- οι πληροφορίες αυτές μπορούν πλέον να συλλεγούν απευθείας.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου