Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Λεπίδα 4.000 ετών ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία


Μια υποτυπώδης λεπίδα που χρησιμοποιήθηκε από άντρες για την προσωπική τους περιποίηση πριν από 4.000 χρόνια ανακαλύφθηκε σε αρχαίο οικισμό στη Σιβηρία. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το «αξεσουάρ» της Εποχής του Χαλκού, κατά την διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Vengerovo του Novosibirsk.



Η λεπτή χάλκινη πλάκα είχε οξυνθεί από τις δύο πλευρές και οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε για την περιποίηση γενιών και το κόψιμο τριχών ενώ ίσως να χρησίμευε και ως μαχαίρι.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχετικά με το εύρημα είναι ότι οι λεπίδες άρχιζαν να γίνονται ολοένα και περισσότερο στην Εποχή του Χαλκού από τον αρσενικό πληθυσμό, μόνο όταν εκείνος αποφάσισε να προσδιορίζει την προσωπική του ταυτότητα.

Ο Vyacheslav Molodin, αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Σιβηρίας, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη στην περιοχή Vengerovo, την πρώτη του είδους της: «Η περιοχή είχε προσδιοριστεί εδώ και καιρό ως μια ανεπτυγμένη περιοχή της Εποχής του Χαλκού, αλλά το χάλκινο αντικείμενο είναι το πρώτο εύρημα που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για μια λεπτή χάλκινη πλάκα, αιχμηρή από όλες τις πλευρές. Η λεπίδα είναι ένα συμβατικό όνομα για το αντικείμενο και δεν θα πρέπει να το συσχετίζουμε αποκλειστικά με το ξύρισμα. Πιθανότατα ήταν ένα εργαλείο για όλες τις δουλειές».

Οι λεπίδες χρησιμοποιήθηκαν από τους άνδρες σε πολλούς πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού. Γενικά, ήταν κατασκευασμένες από χαλκό, με ωοειδές σχήμα αλλά και αιχμηρές άκρες. Και παρόλο που η χρήση ενός αντικειμένου για το ξύρισμα χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους – δόντια καρχαρία, κοχύλια μαλακίων και ακονισμένος πυριτόλιθος μερικά από τα υλικά που επίσης χρησιμοποιήθηκαν – η λεπίδα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα στην Εποχή του Χαλκού.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2008 από το πανεπιστήμιο Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι ήταν ένα σύμβολο κύρους για πολλούς άνδρες της εποχής: «Οι λεπίδες και τα μαχαίρια είναι οι αρχαιολογικές εκφράσεις για την παρουσίαση των ανδρών στον κόσμο της Εποχής του Χαλκού. Γι’ αυτό υποθέτουμε ότι είχε μεγάλη σημασία το μέγεθος και ο αριθμός τους. Στη μέση και ύστερη Εποχή Χαλκού και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, οι λεπίδες εμφανίζονται τόσο σε φτωχούς σε κτερίσματα τάφους όσο και σε πλούσιους, μερικούς από τις οποίους μπορεί να θεωρηθούν ως ταφές ευγενών».


Χάλκινα κουδούνια και εξαρτήματα ιπποσκευής βρέθηκαν σε σκυθικό τύμβο

Εν τω μεταξύ, χάλκινα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μια άλλης αρχαιολογικής αποστολής, στην περιοχή Krasnozersky του Novosibirsk. Ο Vladimir Sumin, επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Novosibirsk: «Ανακαλύψαμε ένα τύμβο Σκυθών, ένας από τους ελάχιστους που υπάρχουν στην περιοχή. Εκεί βρήκαμε χάλκινα κουδούνια και εξαρτήματα ιπποσκευής από την πρώιμη περίοδο των Σκυθών».

Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου