Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Ντόροθι Κινγκ : «Ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο, έχει θαφτεί εκεί»


Για άλλη μία φορά οι γραπτές δηλώσεις της διάσημης αρχαιολόγου Ντόροθι Κίνγκ κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας.Σε ένα από τα άρθρα της για τις Ανασκαφές στην Αμφίπολη και την σπουδαιότητα των ευρημάτων η αρχαιολόγους γράφει:

«Όποιος έχτισε τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη δημιούργησε μια σειρά από πολιτικά σημεία και σύμβολα σε αυτό. Το κολοσσιαίο μέγεθος του μνημείου ήθελε να αποδείξει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους- εάν όχι ο σημαντικότερος- στον κόσμο, έχει θαφτεί σε αυτό. Οι Σφίγγες ήταν και οι δύο σύμβολα που χρησιμοποιούνταν στα νομίσματα των ανθρώπων της εποχής, και συνδέονται αναμφίβολα με τον Αλέξανδρο».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κα. Κινγ, «το κυκλικό σχήμα του μνημείου ήταν σπάνιο και πιο δύσκολο να δημιουργήθεί σε σχέση με το σχήμα ενός τετράγωνου μνημείου. Είναι μάλιστα εμφανής ο στόχος να προβάλει τις δεξιότητες των τεχνητών εκείνη τη στιγμή.
Σχεδόν τα πάντα συμβολίζουν κάτι, και ειδικά αν ο ένοικος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή κάποιος εξίσου ισχυρός, η Αμφίπολη δεν ειναι παρά ένα υπέρτατο δημιούργημα πολιτικής προπαγάνδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου