Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Είχε μαχαίρι 3.500 ετών για να σταματάει την πόρτα του!


Στα σκουπίδια παραλίγο να καταλήξει ένας αρχαιολογικός θησαυρός.




Πίσω στο 2002, ένας γεωργός κοντά στο East Rudham, του Norfolk, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξέθαψε ένα μεγάλο χάλκινο αντικείμενο που έμοιαζε με ...σπαθί!

Χωρίς να το πολυσκεφτεί.ο αγρότης το χρησιμοποιεί ως "στόπ" πόρτας (!), για πάνω από 12 χρόνια πριν αποφασίσει τελικώς να το ...πετάξει, σύμφωνα με τον Δρ Τιμ Pestell, ανώτερο επιμελητή της αρχαιολογίας στο Norwich Castle.

«Ήταν έτοιμος να το ρίξει στα σκουπίδια όταν ένας φίλος του το εντόπισε,» είπε ο Pestell στο BT.com. "Αμέσως κατάλαβα ότι ήταν κάτι σημαντικό."

Αυτό που ο αγρότης χρησιμοποιούσε για να ακινητοποιεί την πόρτα του, ήταν τελικά ένα 27-ιντσών τελετουργικό μαχαίρι, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περίπου 3.500 ετών!

Οι ειδικοί της Εθνικής Κληρονομιάς του Memorial Fund, δήλωσαν ότι το στιλέτο είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος ενός κανονικού σμαχαιριού και πολύ βαρύ για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο.

Επειδή η λεπίδα δεν ήταν ακονισμένη και δεν υπάρχουν τρύπες για λαβή, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούταν για τελετουργικούς σκοπούς, ως προσφορά στους θεούς. Εμπειρογνώμονες ονόμασαν το μαχαίρι Rudham Dirk.

"Και αυτό γιατί σκόπιμα το μαχαίρι είναι διπλωμένο στη μέση, το λύγισαν ως μιας μορφής τελετουργικής καταστροφής του αντικειμένου πριν από την ταφή του, μια πρακτική αρκετά γνωστή στην μεταλλοτεχνία την Εποχή του Χαλκού."

Μόνο πέντε τέτοια μαχαίρια όπως το Rudham Dirk έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.

Ο Pestell θεωρεί ότι το μαχαίρι πρέπει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπραγματεύεται με τον αγρότη για σχεδόν ένα χρόνο.

Με τη βοήθεια της Εθνικής Κληρονομιάς του Memorial Fund, ο Pestell είναι σε θέση να του προσφέρει σχεδόν 65.000 δολάρια.

Θα στεγάζεται μόνιμα στο Norwich Castle Museum, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε.

Αυτό ευχαριστεί την Sophie Cabot, πρόεδρο του Norfolk και της Αρχαιολογικής Εταιρείας του Norwich.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι - θα ήταν μεγάλη ντροπή αν το είχαμε χάσει», είπε.

Ηλίας Σιατούνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου