Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αποκαλύπτεται ο μύθος των βρυκολάκων


Οι μύθοι για τους βρυκόλακες, που περιδιάβαιναν τις αγροτικές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, ίσως έχουν κάποια βάση τελικά.



Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως, οι μύθοι μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν αποτέλεσμα των παραμορφωμένων πτωμάτων που άφησε πίσω της η επιδημία της χολέρας. Τα πτώματα αυτών που ο λαός θεωρούσε πως ήταν βρυκόλακες, κηδεύονταν με παράξενες τελετουργίες κατά τον 17 και 18 αιώνα, που αποσκοπούσαν να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα από το σώμα του νεκρού,  για να το αποτρέψουν να σηκωθεί από τον τάφο. Πρόσφατες έρευνες όμως, αποδεικνύουν ότι αντί για τα γνωστά αιμοδιψή τέρατα των κινηματογραφικών ταινιών, οι συγκεκριμένοι «ανήσυχοι» νεκροί, ήταν θύματα της χολέρας, που εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου τους, συγκέντρωναν τις υποψίες του απλού αγροτικού πληθυσμού.


 Οι αρχαιολόγοι συχνά ανακαλύπτουν σκελετούς σε Πολωνικά κοιμητήρια που έχουν πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα και ραβδιά τοποθετημένα στο λαιμό, ως μέτρα αποτροπής κατά των βαμπίρ. Αρχικά οι ιστορικοί που ασχολούνται με το φαινόμενο, πίστευαν πως βρυκόλακες θεωρούνταν οι ξένοι,  που αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από τις μικρές κλειστές αγροτικές κοινότητες της εποχής. Όμως, οι επιστήμονες τώρα ανατρέπουν αυτή την άποψη, αναλύοντας τις οδοντοστοιχίες έξι «βρυκολάκων» και συγκρίνοντας αυτές με τις οδοντοστοιχίες εξήντα άλλων λειψάνων από το ίδιο νεκροταφείο. Αυτό που ανακάλυψαν ανατρέπει την θεωρία των «ξένων», καθώς βρήκαν ότι οι θεωρούμενοι ως βρυκόλακες ήταν και αυτοί ντόπιοι, και οι θάνατοι τους θεωρήθηκαν παράξενοι για άλλους λόγους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων, συμπίπτουν με μια επιδημία χολέρας στην ανατολική Ευρώπη, που θα μπορούσε να εξηγήσει το αιφνίδιο του χαρακτήρα τους.   Οι μύθοι περιγράφουν την εκδήλωση τέτοιων επιδημιών με τρόπο ανάλογο με αυτόν που εκδηλώνεται η επιδημία της χολέρας. Η εξάπλωση της ασθενείας στον πληθυσμό, σε συνδυασμό με την άγνοια των ανθρώπων της εποχής, έσπειραν υποψίες για την ύπαρξη βρυκολάκων στα χωριά της Πολωνίας, και αυτοί που πέθαιναν χωρίς εμφανή σημάδια των αιτιών θανάτου θεωρούνταν defacto ως βρυκόλακες.

Πηγή: Daily Mail, crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου