Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε κεφαλή αγάλματος του Thutmosis ΙΙΙ


Το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε κεφαλή αγάλματος του Thutmosis ΙΙΙ, ενός από τους κύριους ιδρυτές της «Εποχής της Αυτοκρατορίας» (1567 π.Χ. - 1085 π.Χ.),  στη νότια Αίγυπτο.




Ο Tuthmosis III ήταν ο έκτος Φαραώ της Δεκάτης Ογδόης δυναστείας. Κυβέρνησε από 1482 π.Χ. έως το 1450 π.Χ., όταν η αιγυπτιακή αυτοκρατορία εκτεινόταν ως τον Ευφράτη και στα βόρεια του Λεβάντες. Είχε πολλούς τίτλους, ένας εκ των οποίων ήταν ο τίτλος του «Πρώτου Αυτοκράτορα στην Ιστορία».

Ο Mamdouh Al-Damaty, υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δήλωσε ότι η αποστολή του Γαλλικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων, ανακάλυψε την κεφαλή του αγάλματος στο ναό του Armant δυτικά του Luxor, που ονομάζεται επίσης και Ναός του Montu, θεού του πολέμου. Χρονολογείται από την εποχή του Tuthmosis III και της βασίλισσας Hatshepsut, και ξαναχτίστηκε την περίοδο των Πτολεμαίων.

Κατά την περυσινή ανασκαφική περίοδο η γαλλική αποστολή είχε ανακαλύψει επίσης στο ναό πέντε κεφαλές αγαλμάτων και ένα άγαλμα ιερέα.


Τρεις από τις πέντε κεφαλές που ανακαλύφθηκαν κατά την περυσινή ανασκαφική περίοδο
από την γαλλική αποστολή στο Ναό του Armant.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου θα διοργανώσει μια ειδική έκθεση για όλα τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν.

Ωστόσο, η δήλωση δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της κεφαλής ή το είδος του υλικού του. Ο αρχαιολόγος Abdel Halim Nour Eddin, δήλωσε ότι η ανακάλυψη της κεφαλής του αγάλματος στη θέση αυτή αποδεικνύει ότι ο Θεός Montu ήταν στενά συνδεδεμένος με τις Thebes ακριβώς όπως ο Θεός Άμμωνας.

Πρόσθεσε ότι τα αγάλματα του Tuthmosis είναι συνήθως μικρότερα από εκείνα των Amenhotep III και Ramses II, επειδή ήταν απασχολημένος με την διεξαγωγή πολέμων. «Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική φιγούρα στην ιστορία της Αιγύπτου και η πρώτη που δημιούργησε δεξιό και αριστερό σύνταγμα στο στρατό», εξήγησε. «Οι στρατιωτικές εκστρατείες του συνοδεύονταν από επιστημονικές αποστολές για την τεκμηρίωση των κατακτημένων ξένων χωρών».


Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου