Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται!


Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τους φόβους των επιστημόνων ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται τα τελευταία 10.000 χρόνια με ανησυχητικούς ρυθμούς.




Για περισσότερο από 7 εκατομμύρια χρονιά ο εγκέφαλος των ανθρωπίδων αναπτυσσόταν όλο και περισσότερο, σχεδόν τριπλασιάζοντας τον όγκο του.

Όμως σύμφωνα με γενετιστές και ανθρωπολόγους, τα τελευταία 10.000 χρόνια ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πάρει την κατιούσα, και συρρικνώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό.

Μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν Κινέζοι ερευνητές, που δημοσιέυθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physical Anthropology, επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτό το ερώτημα, εξετάζοντας τις αλλαγές μεγέθους που παρουσιάζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτυπώματα που αφήνει ο εγκέφαλος σε 500 κρανία των τελευταίων 7.000 χρόνια και αποφάνθηκαν ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου είναι πλέων ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας  ο εγκέφαλος μας έχει μειωθεί σε όγκο από τα 1,500 κυβικά εκατοστά στα 1,350 κυβικά εκατοστά ανεξαρτήτου γένους και φυλετικών χαρακτηριστικών, και αν συνεχίσει να συρρικνώνεται με αυτό τον ρυθμό, θα καταλήξουμε να έχουμε το ίδιο μέγεθος μυαλού με τον μακρινό μας πρόγονο, τον Homo Erectus, που δεν διέφερε και πάρα πολύ από έναν πιθηκάνθρωπο.


Απεικόνιση του πρωτο-άνθρωπου Homo Erectus

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, το γεγονός ότι έχουμε μικρότερο εγκέφαλο σήμερα, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είμαστε λιγότερο έξυπνοι από τους προγόνους μας, και διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί που υποστηρίζουν πως οι πρόγονοι μας είχαν περισσότερο ανεπτυγμένα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις αισθήσεις, απαραίτητο εφόδιο για την επιβίωση τους ως κυνηγοί συλλέκτες.

Παράλληλα αναφέρουν την εξέλιξη διαφορετικών κέντρων του εγκεφάλου, στους σύγχρονους ανθρώπους, που σχετίζονται με την αυξημένη κοινωνικότητα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να εικάζουν ότι στο παρών ο μικρότερος εγκέφαλος μπορεί να αποτελεί εξελικτικό πλεονέκτημα του είδους μας.

Όμως η νέα μελέτη δείχνει πως, με εξαίρεση τον μετωπιαίο λοβό, το κέντρο του εγκεφάλου που συνδέεται με την ομιλία, την κατανόηση, την ανάγνωση και την γραφή, το σύνολο του εγκεφάλου συρρικνώνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Πριν από 4,000 χρόνια, υπήρχαν σπουδαίοι πολιτισμοί, που κληροδότησαν σε εμάς υπέροχα αρχιτεκτονικά μνημεία και επιστημονικές γνώσεις μεγάλης ακρίβειας και σημαντικότητας.

Η γνώση αυτών των ανθρώπων συσσωρευόταν στους εγκεφάλους τους ελλείψει της σύγχρονης τεχνολογίας που κάνει όλη την δύσκολη δουλειά για μας.

Η σημερινή τεχνολογία παρότι μας διευκολύνει σε πάρα πολλούς τομείς, αφαιρεί ταυτόχρονα από τις ζωές μας αυτά τα προβλήματα, που η προσπάθεια επίλυσης τους, οδήγησε τους προγόνους μας να γίνουν εξυπνότεροι.

Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι ενώ η τεχνολογία μας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα βιολογικά μας εργαλεία.

Διατρέχουμε τον κίνδυνο λοιπόν κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον να εξελιχτούμε σε ένα ηλίθιο είδος που θα εξαρτάται ολοκληρωτικά από την τεχνολογία, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις στοιχειώδεις αρχές της λειτουργίας της.

Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου