Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η κλιματική αλλαγή "εξαφάνισε" τους Ασσύριους


Ο Ασσυριακός πολιτισμός, είναι πολύ πιθανό ότι πέρασε στη λήθη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.



Μία νέα αμερικανοτουρκική επιστημονική έρευνα κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα, ότι η επί αιώνες ισχυρή Ασσυριακή αυτοκρατορία υπέκυψε στις παρατεταμένες ξηρασίες που την έπληξαν, μειώνοντας δραματικά τις πηγές τροφίμων της, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτησή τους, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Η έως τώρα κυρίαρχη αντίληψη είναι, ότι το κράτος των Ασσυρίων αποδυναμώθηκε θανάσιμα εξαιτίας εμφυλίων πολέμων και πολιτικών αναταραχών, όπως αυτές που σήμερα συμβαίνουν στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, την ίδια ακριβώς περιοχή που ήταν το επίκεντρο της ασσυριακής επικράτειας.

Όμως, ο ανθρωπολόγος Αντάμ Σνάϊντερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο και ο Σελίμ Ανταλί του Κέντρου Πολιτισμών της Ανατολίας του Πανεπιστημίου Κοτς της Κωνσταντινούπολης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Climate Change» (Κλιματική Αλλαγή), αφού μελέτησαν τα υπάρχοντα αρχαιολογικά, ιστορικά και παλαιοκλιματολογικά στοιχεία, πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί και δημογραφικοί - πληθυσμιακοί παράγοντες είναι αυτοί που έπαιξαν πιθανότατα τον καθοριστικό ρόλο.

Τα πιο πρόσφατα κλιματικά δεδομένα για εκείνη την εποχή δείχνουν, ότι επικράτησε ολοένα μεγαλύτερη ξηρασία στην Εγγύς Ανατολή κατά το δεύτερο ήμισυ του 7ου αιώνα π.Χ. Η κατάσταση έφθασε στο χειρότερο σημείο το 657 π.Χ., όταν μια τρομερή ξηρασία έπληξε την Ασσυριακή αυτοκρατορία, υποσκάπτοντας την πολιτική και οικονομική σταθερότητά της μέσα σε μία μόλις πενταετία. Οι εμφύλιοι πόλεμοι που αναπόφευκτα ακολούθησαν, έδωσαν τη χαριστική βολή.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι σύγχρονες κοινωνίες καλά θα κάνουν να λάβουν υπόψη τους τέτοια συμβάντα και να αλλάξουν «γραμμή πλεύσης», αν θέλουν να μην βρεθούν αντιμέτωπες με παρόμοιες προκλήσεις.


Πηγή: The TOC, Ανασκαφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου