Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η «Ροζέτα» συνεχίζει την αποστολή της


Με την αποστολή του σκάφους προσεδάφισης Philae να έχει ολοκληρωθεί, το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» της ΕSA συνεχίζει την αποστολή εξερεύνησής του, παραμένοντας σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko καθώς το ουράνιο σώμα πλησιάζει τον Ήλιο.



Την προηγούμενη εβδομάδα το «δίδυμο» Rosetta- Philae έγραψε τη δική του σελίδα στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος, με την ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη. Η αποστολή του Philae έλαβε τέλος 64 ώρες μετά, όταν άδειασαν οι μπαταρίες του, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να αποστείλει μεγάλο όγκο δεδομένων από τις μετρήσεις και έρευνές του, τα οποία τώρα αναλύονται από επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ESA, η αποστολή της «Ροζέτα» δεν έχει λήξει και το διαστημόπλοιο παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση, με όλα τα συστήματα και τα όργανά του να λειτουργούν όπως πρέπει. «Με την παράδοση του σκάφους προσεδάφισης να έχει ολοκληρωθεί, η «Ροζέτα» θα ξαναρχίσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις ρουτίνας και θα μεταβούμε στη φάση συνοδείας του κομήτη» σημειώνει ο Αντρέα Ακομάτσο, διευθυντής πτήσης. «Η φάση συλλογής επιστημονικών δεδομένων θα μας πάει στον επόμενο χρόνο, καθώς πλησιάζουμε με τον κομήτη στον Ήλιο, περνώντας το περιήλιο- στην πιο κοντινή προσέγγιση- στις 13 Αυγούστου, στα 186 εκατ. χιλιόμετρα από το άστρο μας».

Στις 16 Νοεμβρίου η ομάδα ελέγχου πτήσης «μετακόμισε» από το κύριο κέντρο ελέγχου στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας σε μία μικρότερη εξειδικευμένη αίθουσα ελέγχου. Από τότε η «Ροζέτα» έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ελιγμών, χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες της για να αρχίσει να βελτιστοποιεί την τροχιά της γύρω από τον κομήτη, για τους σκοπούς των 11 επιστημονικών οργάνων της.
Στις 3 Δεκεμβρίου το σκάφος θα κατεβεί σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη για περίπου δέκα ημέρες, και μετά θα ανεβεί στα 30.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου