Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Χρυσό περιδέραιο ανακαλύφθηκε σε Κέλτικο θησαυρό


Ένα χρυσό περιδέραιο ανακαλύφθηκε από συντηρητές και αρχαιολόγους κατά την διάρκεια έρευνας και συντήρησης του μεγαλύτερου Κέλτικου θησαυρού νομισμάτων. Η συντηρήτρια Neil Mahrer που εργάζεται στον θησαυρό Le Catillon ΙΙ δήλωσε ότι είχαν ήδη καθαριστεί σχεδόν 4.000 από τα περίπου 70.000 νομίσματα.




Το χρυσό περιδέραιο άρχισε να αποκαλύπτεται εν μέρει όταν οι συντηρητές άρχισαν να αφαιρούν τα νομίσματα γύρω από αυτό. Τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν από δύο ερασιτέχνες χειριστές ανιχνευτή μετάλλων, τους Reg Mead και Richard Miles, το 2012. Η ομάδα τους έχει ήδη ανακαλύψει ένα χρυσό νόμισμα που εκτιμάται ότι χρονολογείται στο 70 π.Χ. και προέρχεται από τους Baiocasses, μια φυλή από τη Νορμανδία που έκοψε χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Προς έκπληξη όλων το χρυσό περιδέραιο αποκαλύφθηκε πλήρες και όχι σε θραύσματα δήλωσε η Mahrer. Η Julia Farley, επιμελήτρια της συλλογής της Ευρωπαϊκής Εποχής του Σιδήρου του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι άνδρες και γυναίκες στην ηπειρωτική Ευρώπη θάβονταν φορώντας τέτοια περιδέραια:«Είναι σπάνια, ειδικά τα χρυσά περιδέραια, αλλά ο αριθμός τους στη Βρετανία είναι αρκετά μικρός, κάτω από 50. Στην ηπειρωτική χώρα τα συναντάμε σε τάφους, αλλά δεν τα βρίσκουμε καθόλου στη Βρετανία. Έχουν βρεθεί θρυμματισμένα σε θησαυρούς, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο».

 Η ομάδα λαμβάνει ακριβής μετρήσεις για τη θέση κάθε στοιχείου στο θησαυρό.

Σύμφωνα με την ίδια τα περισσότερα χρυσά αντικείμενα από τον θησαυρό του Jersey κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο χρυσό της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο χρυσός μεταφέρθηκε στην συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με νομίσματα και άλλα μέταλλα και στη συνέχεια όλα μαζί χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για την κατασκευή τοπικών αντικειμένων.


Η συντηρήτρια δήλωσε ότι δεν είχαν ιδέα για το πόσα άλλα είδη κοσμημάτων μπορεί να υπήρχαν μέσα στον θησαυρό.

Η Mahrer δήλωσε ότι το χρυσό περιδέραιο του θησαυρού του Jersey θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό εύρημα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον πλούτο της φυλής και τον τόπο προέλευσής της.

Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου