Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Νέα ηφαίστεια ανακάλυψαν στην Σελήνη! (Βίντεο)


Πίσω στο 1971, το «Απόλλων 15″ που έφτασε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη φωτογράφησε κάτι πολύ περίεργο. Οι επιστήμονες το ονόμασαν «Ίνα» και φαινόταν σαν απομεινάρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης.




Οι επιστήμονες πάντοτε πίστευαν ότι η σεληνιακή ηφαιστειακή δραστηριότητα έφτασε στο τέλος της περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Όταν ανακαλύφθηκε η «Ίνα», όλα άλλαξαν. Για περισσότερα από 30 χρόνια παρέμενε ένα μυστήριο, που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει.


Ένα νέο βίντεο του ScienceCast που δείχνει το μυστήριο των πρόσφατων σεληνιακών ηφαιστειακών δραστηριοτήτων.

«Ανακαλύπτοντας νέα χαρακτηριστικά για την επιφάνεια της σελήνης, ήταν κάτι το συναρπαστικό!» λέει η Sarah Braden του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, χρησιμοποιώντας την κάμερα υψηλής ανάλυσης Lunar Reconnaissance Orbiter. «Κοιτάξαμε εκατοντάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης, και βρήκαμε ότι κάποιες περιοχές φαίνονται διαφορετικές από τα κοινά σεληνιακά χαρακτηριστικά, όπως οι κρατήρες», λέει, στο science.nasa.gov

«Το εύρημα αυτό είναι το είδος της επιστήμης που κυριολεκτικά θα κάνει τους γεωλόγους να ξαναγράψουν τα εγχειρίδια για την Σελήνη,» λέει ο John Keller,  επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard.
Αυτές οι περιοχές είναι πάρα πολύ μικρές,  γύρω στα 500 μέτρα η μεγαλύτερη διάσταση τους. Γι “αυτό, δεν έχουν βρεθεί πολλές τέτοιες περιοχές. Παρ “όλα αυτά, φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένες στη Σελήνη.
«Δεν είναι μόνο όμως μόνο εντυπωσιακά τοπία, αλλά μας λένε κάτι πολύ σημαντικό για την θερμική εξέλιξη της Σελήνης», λέει ο Μαρκ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο κύριος ερευνητής για την κάμερα υψηλής ανάλυσης του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). «Το εσωτερικό της Σελήνης είναι θερμότερο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.»



«Γνωρίζουμε τόσα λίγα για τη Σελήνη!» συνεχίζει. «Η Σελήνη είναι ένα μεγάλο μυστήριο με τα δικά της χαρακτηριστικά, και μόνο τρεις ημέρες μακριά από εμάς! Θα ήθελα πολύ να προσγειωθεί ένα διαστημικό σκάφος σε μια τέτοια περιοχή και να λάβει θερμοκρασία από πρώτο χέρι,  χρησιμοποιώντας ανιχνευτή θερμότητας.»

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Σελήνη είναι νεκρή, «αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ έτσι,» λέει ο Ρόμπινσον, ο οποίος δεν θα αποκλείει τη δυνατότητα  μελλοντικών εκρήξεων. «Για μένα, ήταν πάντα ένας φιλόξενος τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, ένας γιγάντιος μαγνήτης στον ουρανό μας που μας τραβάει προς την κατεύθυνση αυτή.»

Τα νέα ηφαίστεια κάνουν την γοητεία της Σελήνης πιο θερμή,  λέει ο Ρόμπινσον … «πάμε!»

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου