Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αγγεία στην Πομπηία αποκαλύπτουν τον πανικό πριν από την έκρηξη

Γάλλοι και Ιταλοί αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν εργαστήριο κεραμικής στην Πομπηία έφεραν στο φως δέκα (10) ακατέργαστα πήλινα αγγεία, αποκαλύπτοντας ένα μοναδικό στιγμιότυπο της ιστορίας: εκείνης της χρονικής στιγμής που πανικόβλητοι οι αγγειοπλάστες συνειδητοποίησαν την επικείμενη καταστροφή.




Τα αγγεία βρέθηκαν σφραγισμένα κάτω από ένα στρώμα στάχτης και ελαφρόπετρας της καταστροφική έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και φαίνεται ότι ήταν ακριβώς έτοιμα να ψηθούν. Είχαν πέσει και εγκαταλειφθεί, μαζί με τους κλιβάνους, όταν οι τρομαγμένοι αγγειοπλάστες είδαν μια στήλη καπνού σε σχήμα δέντρου να σχηματίζεται από την έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγ του 79 μ.Χ. Φτάνοντας τα 15 χιλιόμετρα ύψος στον ουρανό, η στήλη καπνού άρχισε να διασπάται μια βροχή από ελαφρόπετρες. Όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Πομπηίας, οι φοβισμένοι αγγειοπλάστες πιθανότατα έσπευσαν στους δρόμους, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την πόλη. «Εγκατέλειψαν το εργαστήριο και ό, τι έκαναν εκείνη τη στιγμή», δηλώνει ο Laetitia Cavassa, επικεφαλής των ανασκαφών του Κέντρου Jean Berard.



Ένα ημιτελές αγγείο από το εργαστήριο κεραμικής στην Πομπηία



Τα πήλινα αγγεία αποτελούν ένα μοναδικό εύρημα, καθώς αποκαλύπτουν μια «παγωμένη» χρονική στιγμή, όταν οι αγγειοπλάστες πανικόβλητοι, συνειδητοποίησαν την επικείμενη καταστροφή.



Διακοσμημένο με μικρές εγχαράξεις, τα αγγεία χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα κρασιού ή νερού.

Το εργαστήριο κεραμικής βρέθηκε στην περιοχή ακριβώς έξω από την Πύλη του Herculaneum. Αποτελείται από τουλάχιστον τρία δωμάτια και δύο κλιβάνους. «Όλα τα εργαλεία για την κατασκευή αγγείων ήρθαν στο φως με αυτή την ανασκαφή, συμπεριλαμβανομένων και τροχών κεραμικής», δήλωσε η Fabio Galeandro, αρχαιολόγος της εφορείας στην Πομπηία. Διακοσμημένα με μικρές εγχαράξεις, τα αγγεία που ήρθαν στο φως χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα κρασιού ή νερού. «Είναι πραγματικά μοναδικά αντικείμενα. Οι αγγειοπλάστες τα κατασκεύασαν από πηλό, τα στόλισαν με τις επιλεγόμενες διακοσμήσεις τους και ήταν έτοιμοι να τα τοποθετήσουν στον κλίβανο, όταν εξερράγη ο Βεζούβιος», δήλωσε ο Cavassa.


Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Fabio Galeandro, τα αγγεία αποτελούν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία ότι το εργαστήριο ήταν πλήρως ενεργό κατά τη στιγμή της έκρηξης.

Τελικά, με την πάροδο των αιώνων, ο πηλός στέγνωσε με φυσικό τρόπο, αφήνοντας προς έρευνα ένα μοναδικό υλικό για τους αρχαιολόγους. «Τα αγγεία αυτά αποτελούν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία ότι το εργαστήριο ήταν πλήρως ενεργό κατά τη στιγμή της έκρηξης. Αντιπροσωπεύουν ένα βασικό στοιχείο για τη μελέτη των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων στη ρωμαϊκή πόλη», δήλωσε η Galeandro.


Πηγή: Discovery, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου