Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Φόβοι για τεράστια έκλαμψη από θηριώδη ηλιακή κηλίδα


Η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα που έχει εμφανιστεί στον Ήλιο εδώ και δύο δεκαετίες, είναι πάλι στραμμένη προς τον πλανήτη μας, και κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις, όπως λένε οι επιστήμονες της NASA.




Η ηλιακή κηλίδα, στράφηκε προς τη Γη, τον Οκτώβριο και στις αρχές του Νοεμβρίου, αλλά περιστρέφεται εκτός του οπτικού πεδίου. Ενώ ήταν στην πλευρά της Γης που βλέπει τον ήλιο, η ηλιακή κηλίδα δεν παρήγαγε εκτινάξεις μάζας. Τώρα, η ενεργός περιοχή έχει περιστραφεί πάλι και βλέπει την Γη που παρόλο που η ηλιακή κηλίδα έχει συρρικνωθεί σε μέγεθος, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα εκτινάξει μεγάλες εκλάμψεις που αυτές θα κατευθυνθούν προς την Γη σαν ηλιακές καταιγίδες.

«Αυτή τη φορά, πιθανό να υπάρξουν κάποιες στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας από την κηλίδα, αν και θα είναι μάλλον μικρότερης κλίμακας», είπε η Χόλυ Γκίλμπερτ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ηλιακής Φυσικής  στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ, σε διαδικτυακή συνέντευξη της στο www.space.com.  «Έχουμε μια καλή ιδέα της δομής του εν λόγω μαγνητικού πεδίου και της ηλιακής κηλίδας και ότι είναι πολύ πιθανό ότι θα δημιουργήσει κάποιες μεσαίου μεγέθους εκλάμψεις.»

Η ηλιακή κηλίδα αν και συρρικνωμένη εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει μέσα της 10 πλανήτες σαν την Γη, είπε η Γκιλμπέρτ. Όσον αφορά το μέγεθος, κατατάσσεται στην 33η μεγαλύτερη από τις 32.908 ενεργές περιοχές που έχουν καταγραφεί από το 1874, και είναι η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα που έχει καταγραφεί από το 1990.

Η κηλίδα έχει πραγματοποιήσει έξι μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις προς την κατεύθυνση της Γης, τον Οκτώβριο και στις αρχές του Νοεμβρίου, καθώς και μια σειρά μικρότερων εκλάμψεων, πριν από τη μετάβαση της μακριά από τη Γη.

Αν υπάρξει μεγάλη στεφανιαία έκλαμψη μάζας από την κηλίδα « Μπορεί να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Γκίλμπερτ. «Γι “αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε πότε πρόκειται να συμβεί και πώς πρόκειται να μας επηρεάσει εδώ στη Γη.»

Οι επιστήμονες πάντως δεν μπορούν ακόμα να προβλέψουν πότε μια ηλιακή κηλίδα θα παράγει μικρές εκλάμψεις ή στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας. Αλλά η NASA ξέρει πότε συμβαίνουν αυτές οι εκλάμψεις και οι στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας, χάρη σε ένα «στόλο» δορυφορικών αποστολών που μελετούν τον ήλιο και την επίδρασή του πάνω στη Γη. Πρόκειται για το Ηλιακό Παρατηρητήριο της NASA, το οποίο σχεδιάστηκε για να μελετήσει τις αιτίες του διαστημικού καιρού και πώς αυτό επηρεάζει τη Γη, το οποίο παρακολουθεί τον ήλιο όλο το εικοσιτετράωρο.

Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου