Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη:Υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του Τύμβου;


Νέες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον τάφο της Αμφίπολης προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.




Συγκεκριμένα, στο ΒΗΜΑ FM τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις γιατί συλλέγονται όλα τα στοιχεία για να υπάρξει νέα ενημέρωση την Τετάρτη.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο κ.Τασούλας χαρακτήρισε την Αμφίπολη «κάτι συγκλονιστικό», «ένα συναρπαστικό αφήγημα». Οπως είπε οφείλουμε να μην την αντιμετωπίζουμε με απληστία εικόνων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «Η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι εργασίες συνεχίζονται στο όρυγμα του τέταρτου χώρου». Παράλληλα, ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι «υπάρχει ψάξιμο, σοβαρή δουλειά, ανάλυση και προφανώς μία προσδοκία», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιστήμη της αρχαιολογίας, με την οποία – χάρη στον τάφο της Αμφίπολης – ήρθε πιο κοντά ο ελληνικός λαός.

Η τεχνολογία εντός του Τύμβου

Στο μεταξύ, οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στον τύμβο, καθώς σε αυτή τη φάση η αναμενόμενη «είσοδος» της τεχνολογίας στη διερεύνηση των μυστικών που, όπως όλα δείχνουν, κρύβει στο εσωτερικό του ο Τύμβος της Αμφίπολης.

Στην ανασκαφή χρησιμοποιείται πλέον το επιστημονικό «εργαλείο» των γεωφυσικών διασκοπήσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός χάρτη με την κάτοψη των αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται κάτω από το χώμα.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ειδικοί επιστήμονες με τη μέθοδο της γεωσκοπικής διασκόπησης θα επιχειρήσουν να καταγράψουν, μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων», το περίγραμμα των ανθρωπογενών δομών που υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά. Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την αρχαιολόγο κυρία Κατερίνα Περιστέρη στο ανασκαφικό της έργο.

Τι άλλο κρύβει ο τάφος;

Έχει γίνει φανερό ότι η σκαπάνη στον Τύμβο της Αμφίπολης, με τον περίβολο του μισού χιλιομέτρου, έχει ακόμα πολλά να φέρει στο φως – πρόκειται για ταφικό συγκρότημα και θεωρείται πιθανότατη η ύπαρξη και άλλων ταφών μεγάλης σημασίας.

Παράλληλα, πολλοί εκτιμούν ότι ο τάφος που ήδη ανασκάπτεται, με τις σφίγγες, τις καρυάτιδες και όσα ακόμα μένει να φανούν, έχει πιο περίπλοκη δομή μετά την αποκάλυψη στον τρίτο θάλαμο ενός τεχνητού ορύγματος.

Ως την Παρασκευή συνεχιζόταν η αποχωμάτωση και οι αρχαιολόγοι είχαν φτάσει στα 8 μέτρα ενώ συνέχιζαν να απομακρύνουν την άμμο στο όρυγμα χωρίς να έχουν ακόμα βρει το φυσικό έδαφος. Τα σενάρια για κρύπτη ή ακόμα και για «δρόμο» που οδηγεί βαθύτερα σε υπόγειο χώρο δίνουν και παίρνουν, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές σε σπηλαιώσεις που υπάρχουν μέσα στον λόφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου