Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Έκθεση φωτογραφίας για τα Αναστενάρια στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων


Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα Αναστενάρια, την πανήγυρη που γίνεται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο -και για τρεις μέρες- με αφετηρία τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε περιοχές της βορείου Ελλάδας, διοργανώνεται από το Σάββατο 22 Νοεμβρίου και ως το τέλος του μήνα στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.




Πρόκειται για την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη με τον τίτλο «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», μια μονοθεματική έκθεση που αφορά την ιερή τελετουργία, η οποία πηγάζει από τα βάθη του χρόνου ως μια αρχετυπική διαδικασία μεταφυσικής επικοινωνίας με το Θείο και εκφράζεται με υπερβατική συμπεριφορά όσων συμμετέχουν, καθώς δεν καίγονται πατώντας στα πυρωμένα κάρβουνα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εικόνες που εκτίθενται ελήφθησαν από το 2011 έως το 2014 στην Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αποτελούν τμήμα πολύχρονης εργασίας του φωτογράφου με πρόθεση την αποτύπωση και την καλλιτεχνική απόδοση της εξέλιξης της ιεροπραξίας, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων που εκφράζονται στα πρόσωπα και τα σώματα των ιερουργών καθόλη τη διάρκεια της τελετουργίας: από την αρχική ηρεμία και την ευλάβεια, στο άναμμα της φωτιάς, από την άντληση δύναμης διαμέσου του χορού στο «κονάκι» -όπως ονομάζουν τον χώρο του ιερού τους- έως την έκσταση που βιώνουν οι χορευτές πάνω στα κάρβουνα. Οι φωτογραφίες προσπαθούν να αποδώσουν όσο το δυνατό πιο παραστατικά το στίγμα της γιορτής, δίχως εντυπωσιασμό αλλά με την απαιτούμενη «ζεστασιά», συγκίνηση και ιερότητα, έτσι όπως ενυπάρχει στο δρώμενο.

Φωτογραφικά έργα του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν παρουσιαστεί σε gallery και αρκετά πλέον ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2007), ενώ είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» (www.perix.org).

Ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βρίσκεται στο πεζόδρομο της Ερμού 134-136, Πλατεία Ασωμάτων

Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου