Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ελληνικές αρχαιότητες "ταξιδεύουν" στην Αμερική


Η μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών θησαυρών που βγήκε ποτέ από τη χώρα, με 543 αρχαιολογικά ευρήματα από μουσεία και Εφορείες όλης της χώρας, ξεκινά σε λίγες μέρες για ένα ταξίδι σχεδόν δύο ετών στον Καναδά και στις ΗΠΑ.




Το χρυσό στεφάνι μυρτιάς της Μήδας, γυναίκας του Φιλίππου Β, η μαρμάρινη κεφαλή του Αλέξανδρου, η προτομή του Λεωνίδα και άλλα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης περιλαμβάνονται στην έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που θα φιλοξενηθεί σε τέσσερα Μουσεία των δύο χωρών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Point a Calliere του Μόντρεαλ. Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα και μετά θα «ταξιδέψει» στις ΗΠΑ: Field Museum του Σικάγο (Νοέμβριος 2015-Απρίλιος 2016) και National Geographic της Ουάσιγκτον (Μάιος-Οκτώβριος 2016).

«Στόχος είναι να ζωντανέψουμε τις μορφές των μυθολογικών και ιστορικών προσώπων», επισήμανε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Έλενα Κόρκα, χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ η συντονίστρια της έκθεσης, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ανήγγειλε πως «τα ευρήματα τώρα πακετάρονται και το ταξίδι αρχίζει».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, σημείωσε πως πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση προς τους Βορειοαμερικανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα, με τον πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα, Ρόμπερτ Πεκ, να προσθέτει πως το καλοκαίρι θα είναι αυξημένες οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, με αφετηρία τον μυθολογικό βασιλιά  Αγαμέμνονα, ιδιαίτερη μνεία στους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Καλύπτοντας χρονολογικά το διάστημα από την Εποχή του Λίθου ως την Ελληνιστική Περίοδο (6.000 π.Χ. έως 2ο αιώνα π.Χ.), η έκθεση έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα τους Ελληνες ως μορφές μέσα από ανασκαφικά δεδομένα.



Η έκθεση διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από τον «άνθρωπο στο προϊστορικό Αιγαίο», όπου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, χρυσός περίαπτος από την Αραβησσό, χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και πινακίδες γραμμικής Α. Στους «Μυκηναίους» περιλαμβάνονται κοσμήματα, σκεύη και οπλισμός που συνοδεύουν Μυκηναίους νεκρούς και στην ενότητα για τον Όμηρο μορφές ηρώων του όπως εικονίζονται στην αττική αγγειογραφία.

Οπλισμός ανδρικών ταφών από το αρχαϊκό νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας -κράνη με χρυσή προσωπίδα, ξίφος, αιχμή δόρατος- θα εκτεθούν στην ενότητα «Αριστοκράτες», ενώ στους «Αθλητές» θα αποτυπωθεί το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων, όπως απεικονίζεται στην επιτύμβια στήλη του δισκοβόλου.

Κούρος από το Ιερό του Πτώου Βοιωτίας και Κόρη από το Μουσείο Ακροπόλεως παρουσιάζονται στο «Κούροι και Κόρες» και η προτομή του Λεωνίδα στην ενότητα για τον θρυλικό βασιλιά της Σπάρτης.

Ο αυτοστεφανούμενος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τμήμα ενεπίγραφου επικράνου από την Ακρόπολη, μαρμάρινο κεφάλι αθλητή, πορτρέτα των Σοφοκλή, Πλάτωνα κ.ά. αποτελούν την ενότητα «Αθηναίοι και Δημοκρατία», ενώ σε αυτές για τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο περιλαμβάνονται το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, ο Αλέξανδρος της Πέλλας, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδας, όπλα του Φιλίππου, ασημένια σκεύη συμποσίου κ.ά.


Πηγή: Β. Ιγνατιάδης, Έθνος, Τα Νέα, Έρρωσο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου