Δύο νέες επιστημονικές ανακαλύψεις είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας για ακόμα μια φορά.
Ένα θηλαστικό αρκετά μεγάλο για την εποχή του που έμοιαζε με τρωκτικό και ζούσε στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων και ένα αμφίβιο που αποτελούσε συνδυασμό ψαριού, σαύρας και ζούσε πριν από 250 εκατ. Χρόνια, είναι τα δύο νέα σημαντικά απολιθώματα.
Στην πρώτη περίπτωση, επιστήμονες με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ντέηβιντ Κράουζετου Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν στη Μαδαγασκάρη το καλοδιατηρημένο κρανίο ενός μεγαλόσωμου θηλαστικού που έμοιαζε με μεγάλη σημερινή μαρμότα (ένα είδος τρωκτικού) και το οποίο ζούσε πριν από 60 έως 72 εκατ. χρόνια.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρώιμο θηλαστικό της εποχής των δεινοσαύρων που έχειβρεθεί ποτέ, καθώς το ξεπερνά μόνο ο «Ρεπενομάμους», που έμοιαζε με μεγάλο ασβό.
Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην πρώιμη εξέλιξη των θηλαστικών, τα οποία ζούσαν τότε στην τρομερή σκιά των μεγάλων σαρκοβόρων δεινοσαύρων, έως ότου οι τελευταίοι να εξαφανιστούνπριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια πιθανότατα μετά από πτώση μεγάλου αστεροειδούς στο σημερινό Μεξικό.
Η δεύτερη ανακάλυψη αφορά το πρώτο απολίθωμα ενός αμφίβιουιχθυόσαυρου,που ανακαλύφθηκε στην Κίνα από διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή ΡιοσούκεΜοτάνι του Τμήματος Γεωπιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντέηβις.
Η ανακάλυψη κλείνει ένα κενό στην ιστορία της εξέλιξης που υπήρχε έως τώρα, καθώς αποκαλύπτει ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ιχθυόσαυρο, ένα θαλάσσιο ερπετό που έμοιαζεμε δελφίνι, και στους στεριανούς προγόνους του.
Οι ιχθυόσαυροι, που κυμαίνονταν σε μήκοςαπό ένα μέτρο έως 20 μέτρα, πρωτοεμφανίστηκαν πριν από περίπου 250 εκατ. χρόνια καιεξαφανίστηκαν πριν από 95 εκατ. χρόνια.
Όπως τα σημερινά θαλάσσια θηλαστικά (φάλαινεςκαι δελφίνια), ανέπνεαν αέρα.
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις δημοσιεύθηκαν στο διεθνές κύρουςπεριοδικό»Nature»,σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το «Science».
Πηγή: crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου