Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Αποκατάσταση-ανάδειξη του Ρωμαϊκού Ωδείου Νικοπόλεως


Σπιθαμή προς σπιθαμή αποκαλύπτονται τα εδώλια του άνω κοίλου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της αρχαίας Νικόπολης, κοντά στην Πρέβεζα.



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου της αρχαίας Νικόπολης, που υλοποιούνται από την ΔΙΠΚΑ - Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2007-2013 «Αποκατάσταση κι Ανάδειξη ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων Νικόπολης (Α΄φάση)».

Η δεύτερη περίοδος των εργασιών πεδίου ξεκίνησε τον Μάιο του 2013, με στόχο την δομική αποκατάσταση του μνημείου και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ένα σημαντικό μνημείο θέασης, εύκολα αναγνώσιμο και άκρως εντυπωσιακό.

Εκ των προβλεπόμενων εργασιών αποκατάστασης ήδη έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους, η εξυγίανση και αποκατάσταση των εδωλίων του άνω κοίλου. Παράλληλα με την στεγάνωση του φέροντος οργανισμού, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του φορέα της περιμετρικής στοάς σε σημεία που έχει αποδυναμωθεί με νέα συμβατά υλικά.


                            Το δυτικό τμήμα της περιμετρικής στοάς πριν τις εργασίες στερέωσης.


                        Στοιχεία του αρχιτεκτονικού διακόσμου διατηρούμενα στα καταπεσμένα τμήματα.

Επίσης κατά την εκπόνηση των εργασιών αποκαλύπτονται σταδιακά τμήματα της καταπεσμένης ανωδομής του μνημείου που διασώζουν αξιόλογο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, όπως μαρμάρινα γείσα, κορινθιακά επίκρανα και σπαράγματα ορθομαρμάρωσης, ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δημόσιο οικοδόμημα της ρωμαϊκής πόλης με πρόθεση πολυτελούς διακόσμησης. Τον εντυπωσιακό διάκοσμο μαρτυρεί επίσης το διατηρούμενο μαρμαροθέτημα (opus sectile) που κοσμεί την ορχήστρα, το οποίο μετά τον καθαρισμό του αποκάλυψε τα εντυπωσιακά και ζωντανά χρώματα των μαρμάρινων πλακών.


      Διατηρούμενα τμήματα του διακοσμητικού μαρμαροθετήματος της ορχήστρας κατά τον καθαρισμό τους.

Έως την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης τον Ιούνιο του 2015, δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος του μνημείου ώστε να είναι επισκέψιμος και να αποδοθεί τμήμα της εντυπωσιακής περιμετρικής στοάς ως βασική πορεία κίνησης των επισκεπτών προς το εσωτερικό του κτιρίου θέασης, όπως και στην αρχαιότητα.

Το ρωμαϊκό ωδείο, από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Νικόπολης, αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης, δημιούργημα κάποιου άγνωστου, αλλά σπουδαίου αρχιτέκτονα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη δυτική πλευρά του παλαιοχριστιανικού τείχους, δίπλα ακριβώς από την ρωμαϊκή αγορά (forum). Σε αυτό πραγματοποιούνταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου πιθανόν λειτουργούσε και ως βουλευτήριο, καθώς γειτνίαζε με την αγορά. Κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αυγούστου (αρχές 1ου αι. μ.Χ.) και δέχθηκε διάφορες επισκευές και μετατροπές στο τέλος του 2ου - αρχές 3ου αι. μ.Χ.


Πηγή: Διάζωμα, Έθνος, Έρρωσο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου