Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Το «Χάμπλ» είδε γαλαξία στα πέρατα του Διαστήματος


Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα ελήφθη από την προηγμένη κάμερα ερευνών (ACS) του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και της ESA. Η φωτεινή ράβδωση κατά μήκος του πλαισίου είναι μια όψη του γαλαξία NGC 4762, ενώ φαίνονται και άλλοι μακρινοί γαλαξίες διάσπαρτοι στο παρασκήνιο.




Ο NGC 4762 βρίσκεται περίπου 58 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Παρθένου. Είναι μέρος του Σμήνους της Παρθένου, με την ονομασία VCC 2095 όπως είναι επίσημα καταχωρημένος σε κατάλογο, ο οποίος είναι μια λίστα με πάνω από 2000 γαλαξίες στην περιοχή. Το σμήνος στην πραγματικότητα βρίσκεται σε περίοπτη θέση, και βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγαλύτερου «υπερνέφους», εκ των οποίων η ομάδα του γαλαξία που βλέπουμε, είναι μέλος.

Προηγουμένως πιστευόταν ότι είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, ο οποίος τελικώς είναι φακοειδής, ένα είδος ενδιάμεσου σταδίου μεταξύ ελλειπτικού και σπειροειδούς. Η θέα που έχουμε για τον συγκεκριμένο γαλαξία καθιστά δύσκολο να προσδιορίσουμε το πραγματικό σχήμα του. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αποτελείτε από τέσσερα βασικά συστατικά – ένα κεντρικό σώμα, ένα επίπεδο, ένα παχύ δίσκο και ένα εξωτερικό δακτύλιο.
Ο δίσκος του γαλαξία είναι ασύμμετρος ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να εξηγηθεί από την σύγκρουση του με ένα μικρότερο γαλαξία στο παρελθόν. Τα ερείπια αυτού του παλαιού γαλαξία μπορεί να να έχουν συγχωνευθεί μέσα στο δίσκο του NGC 4762.

Ο NGC 4762 διαθέτει επίσης ένα αρχικό γαλαξιακό πυρήνα, μια εξαιρετικά ενεργητική κεντρική περιοχή. Αυτός ο πυρήνας είναι ανιχνεύσιμος και οφείλεται στη συγκεκριμένη φασματική εκπομπή της φωτεινής δέσμης, η οποία ενεργεί ως ένα είδος  «δακτυλικού αποτυπώματος», επιτρέποντας στους αστρονόμους να καταμετρήσουν τη σύνθεση της περιοχής.

Ηλίας Σιατούνης

Credit: ESA / Hubble της NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου