Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Φεγγάρια του Πλούτωνα εντόπισε το New Horizon (Βίντεο)

Διαστημικό σκάφος της NASA καθώς επιταχύνει προς τον Πλούτωνα και θα φτάσει σε αυτόν στις 14 Ιουλίου, κατέγραψε για πρώτη φορά δύο φεγγάρια του πλανήτη.
Ο διαστημικός ανιχνευτής New Horizon «έπιασε» εικόνες από την Νύξ και την Ύδρα, δύο από τους πέντε γνωστούς δορυφόρους του Πλούτωνα, από την 27 Γενάρη έως την 8 Φεβρουαρίου, σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 200 εκατομμύρια έως 186 εκατομμύρια χιλιόμετρα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA. Οι φωτογραφίες έχουν ενωθεί μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους που δείχνει τα δυο φεγγάρια να κυκλώνουν τον Πλούτωνα.

Η NASA κυκλοφόρησε το βίντεο την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, 85 χρόνια από την ημέρα που ο Αμερικανός αστρονόμος Clyde Tombaugh ανακάλυψε τον Πλούτωνα από το παρατηρητήριο Lowell στην Αριζόνα.

«Είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε τις λεπτομέρειες του συστήματος του Πλούτωνα μέχρι τουλάχιστον και την 14 Ιουλίου που το διαστημικό σκάφος θα συνάντηση τον Πλανήτη,» όπως λέει μέλος της ομάδας του New Horizon, Τζον Σπένσερ, του Southwest Research Institute στο Κολοράντο. «Αυτή η πρώτη καλή θέα της Νυχτός και της Ύδρας αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο, και ένας τέλειος τρόπος για να γιορτάσουμε την επέτειο της ανακάλυψης του Πλούτωνα.»

Η ομάδα ανακάλυψε τους δορυφόρους το 2005, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δύο φεγγάρια είναι μεταξύ 40 με 153 χιλιόμετρα διάμετρο αντίστοιχα.

Η Ύδρα είναι το πιο γνωστό από τα φεγγάρια του Πλούτωνα και κάνει μια περιστροφή γύρω από τον πλανήτη κάθε 38 ημέρες, σε απόσταση περίπου 64.700 χιλιόμετρα. Η Νύχτα βρίσκεται 48.700 χιλιόμετρα από τον Πλούτωνα και ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω του κάθε 25 ημέρες.

Δείτε το βίντεο:

Ηλίας Σιατούνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου