Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ιπτάμενος «αρχαιολόγος» θα αναζητήσει χαμένους πολιτισμούς στη ζούγκλα του Αμαζονίου

  Ένα όργανο λέιζερ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους- drone το οποίο προορίζεται να πετάξει πάνω από τη ζούγκλα του Αμαζονίου στη Βραζιλία αναζητώντας ίχνη παρουσίας αρχαίων πολιτισμών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το εγχείρημα, το οποίο θα έχει ως στόχο να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες ήταν οι αρχαίες κοινότητες και σε τι επίπεδο προκάλεσαν μεταβολές στο έδαφος, ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση της American Association for the Advancement of Science στο Σαν Χοσέ. Το πρόγραμμα κέρδισε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Βασικός σκοπός είναι να γίνει κατανοητή η έκταση και οι δραστηριότητες των πληθυσμών που ζούσαν στην περιοχή κατά την ύστερη προκολομβιανή περίοδο (δηλαδή τα τελευταία 3.000 χρόνια πριν την άφιξη των Ευρωπαίων).

Η διεθνής ομάδα, της οποίας ηγούνται ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, θα αναζητήσει περισσότερα γεωγλυφικά, δηλαδή γεωμετρικά μοτίβα στο έδαφος. Πάνω από 450 εξ αυτών είναι γνωστά σε σημεία όπου το δάσος έχει αποψιλωθεί, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς «αντιπροσωπεύουν».

Ενδεχομένως να αποτελούσαν σημεία τελετουργικής δραστηριότητας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούν απόδειξη συλλογικής δραστηριότητας/ συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρει στο βρετανικό δίκτυο ο Dr. Χοσέ Ιριάρτε του Exeter University στη Μ. Βρετανία, αν και κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι στην Αμαζονία κατοικούσαν μικρές φυλές κυνηγών- συλλεκτών και αγροτών- νομάδων, με μικρή επίδραση στο περιβάλλον, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως να μην ισχύει κάτι τέτοιο. «Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι στην Αμαζονία ενδεχομένως κατοικούσαν μεγάλες, πολυπληθείς, σύνθετες και με ιεραρχική δομή κοινωνίες, που είχαν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον» σημειώνει σχετικά.

Το αεροσκάφος θα πετάξει πάνω από επιλεγμένα σημεία της ζούγκλας, με το lidar του να αποκαλύπτει γεωγλυφικά που είναι κρυμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση. Τη μελέτη από αέρος θα ακολουθήσουν περαιτέρω έρευνες, που θα περιλαμβάνουν αποστολές και δορυφορικές λήψεις.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και ιδρυμάτων σε Ευρώπη και Βραζιλία.


Πηγή: The Huffington Post, Ανασκαφή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου