Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι "έξυπνες τηλεοράσεις" ακούν και καταγράφουν όσα λέτε!

Η Samsung προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που «μοιράζονται» με τις έξυπνες τηλεοράσεις τους.

Η Samsung προειδοποίησε τους καταναλωτές να αποφεύγουν να συζητούν για προσωπικά ζητήματά τους μπροστά στην «έξυπνη» τηλεόρασή τους, όταν είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα αναγνώρισης φωνής και φωνητικού ελέγχου της συσκευής. Κι αυτό, καθώς, η τηλεόραση ακούει και καταγράφει ό,τι λέγεται.

Η προειδοποίηση, σύμφωνα με το BBC, αφορά μόνο τους καταναλωτές που ελέγχουν τη συσκευή τους, όχι από το τηλεχειριστήριο, αλλά με τη φωνή τους. Όταν αυτή η δυνατότητα είναι ενεργοποιημένη, η τηλεόραση μπορεί να ακούσει -εκτός από τις φωνητικές εντολές- κάθε άλλη συζήτηση. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να διανεμηθούν στην εταιρεία ή σε άλλες εταιρείες (όπως αυτή που παρέχει στη Samsung τη δυνατότητα διαδικτυακής φωνητικής αναζήτησης).

Ακτιβιστές από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως το ίδρυμα Electronic Frontier Foundation (EFF), που αγωνίζονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δήλωσαν στο Twitter πως η συγκεκριμένη τεχνολογική δυνατότητα θυμίζει τις οθόνες στο βιβλίο ‘1984′ του Τζορτζ Όργουελ, οι οποίες κατασκόπευαν τους πολίτες.

Μετά τις αντιδράσεις, η Samsung τόνισε ότι η ίδια επιθυμεί να είναι «διαφανής», έτσι ώστε να ενημερώσει σωστά τους κατόχους των τηλεοράσεων προκειμένου να αποφασίσουν εκείνοι κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουν ορισμένες δυνατότητες της «έξυπνης» τηλεόρασής τους. Υπογράμμισε, επίσης, πως παίρνει «πολύ σοβαρά» την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών.

Οι οδηγίες της εταιρείας προς τους καταναλωτές αναφέρουν ότι όταν ενεργοποιηθεί ο φωνητικός έλεγχος, η συσκευή θα ακούει όλους τους ανθρώπους μέσα στο δωμάτιο και θα προσπαθεί να καταλάβει αν λέγεται κάποια εντολή που την αφορά. Όπως προειδοποιεί η εταιρεία, «αν οι λέξεις περιλαμβάνουν προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, αυτές οι πληροφορίες θα είναι ανάμεσα στα δεδομένα που συλλέγονται (από την τηλεόραση) και μεταδίδονται σε ένα τρίτο μέρος».

Η εκπρόσωπος του EFF Κορίν ΜακΣέρι δήλωσε, ότι αν ήταν η ίδια πελάτης, θα ήθελε να ξέρει ποιό είναι αυτό το «τρίτο μέρος» και σίγουρα θα ήθελε να μάθει αν τα λόγια της «μεταφέρονται σε ασφαλή (σ.σ. δηλαδή κωδικοποιημένη) μορφή». Σύμφωνα με τη κορεατική εταιρεία, τα φωνητικά δεδομένα στέλνονται διαδικτυακά σε ένα τρίτο (μη κατονομαζόμενο) μέρος όπου ένας κεντρικός υπολογιστής (server) αναλαμβάνει να κάνει αναζήτηση σχετικά με τη φωνητική εντολή που δόθηκε από τον χρήστη και, στη συνέχεια, επιστρέφει στην τηλεόραση το αποτέλεσμα της αναζήτησης.

Η Samsung διαβεβαίωσε ότι ούτε παραμένουν σε κάποιον υπολογιστή αρχεία φωνητικών δεδομένων, ούτε πωλούνται σε τρίτους τα σχετικά δεδομένα. Επιπλέον, επεσήμανε, ότι ο χρήστης της τηλεόρασης γνωρίζει πότε έχει ενεργοποιήσει τη φωνητική δυνατότητα, γιατί εμφανίζεται η εικόνα ενός μικροφώνου στην οθόνη της συσκευής του.

Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου