Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Όταν η Επιστήμη γίνεται Κινηματογράφος


Πώς «μεταναστεύουν» τα γονίδια; Με ποιον τρόπο επιδρά στον εγκέφαλο μας η διαδικασία της μάθησης; Τι ακριβώς σημαίνει «οπτογενετική» και πως «συγχρονίζονται» τα φυτά με την εποχή της ανθοφορίας;

Με καθηλωτικές εικόνες και πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της βιοχημείας, της επιγενετικής, της νευροβιολογίας και άλλων επιστημονικών πεδίων θα  «βομβαρδίζονται» απόψε οι επισκέπτες του Goethe­Institut, χάρη σε μία νέα, πολλά υποσχόμενη συνεργασία του Ινστιτούτου και του Caid­ Κέντρου Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης με τη γερμανική Εταιρεία Max Planck για την Προώθηση των Επιστημών.

Εύληπτες, διδακτικές, αλλά και ψυχαγωγικές, οι μικρού μήκους ταινίες της σειράς Max Planck Cinema αποσκοπούν στην εξοικείωση των θεατών­σπουδαστών, μαθητών Λυκείου και όλων όσων ενδιαφέρονται για την επιστημονική έρευνα , όχι μόνο με τις βασικές αρχές των φυσικών επιστημών, αλλά και με τα ερωτήματα, που επιχειρούν να απαντήσουν αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει εννέα φιλμ διάρκειας από οκτώ έως δέκα λεπτών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δρ. Aaron Lindner, ιθύνων νους και υπεύθυνος του Max Planck Cinema, θα μιλήσει στο κοινό για τη δράση της Εταιρείας Max Planck και τη σειρά ταινιών.

Ακόμα, η Eva Keilhauer, υποψήφια διδάκτωρ στο εργαστήριο του πολυβραβευμένου ερευνητή Matthias Mann από το Ινστιτούτο Max­Planck για τη Βιοχημεία, θα αναφερθεί στο σκοπό και τη σημασία του εγχειρήματος κατασκευής του συνόλου πρωτεϊνών του ανθρώπου σε συνθήκες εργαστηρίου.

Η πρώτη επαφή του Goethe­Institut και του Caid με τις ταινίες του Max Planck Cinema έγινε στο πλαίσιο του Διεθνού Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, όπου «οι Γερμανοί κερδίζουν βραβεία κάθε χρόνο», εξηγεί η Σοφία Μιχαηλίδου από το τμήμα πολιτιστικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου. Σε πρώτη φάση, επιλέχθηκαν κυρίως ταινίες που σχετίζονται με τη βιολογία, ελπίδα όμως των διοργανωτών είναι η συνέχιση των προβολών με φιλμ που αναδεικνύουν τα σύγχρονα επιτεύγματα της αστροφυσικής, της φυσικής και των γεωεπιστημών.

Ο κορυφαίος επιστημονικός οργανισμός Planck απασχολεί σήμερα πάνω από 5,5 χιλιάδες επιστήμονες σε 83 ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα, ενώ από την ίδρυση του, το 1948, μέχρι σήμερα οι ερευνητές του έχουν αποσπάσει 18 υποψηφιότητες για Νόμπελ.

Ωρα έναρξης 8 μ.μ.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου