Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σιβηρία: Την αρχαιότερη δίδυμη κύηση έκρυβε προϊστορικός τάφος

Την αρχαιότερη περίπτωση δίδυμης κύησης και ένα από τα πρώτα περιστατικά θανάτου στη διάρκεια τοκετού αποκάλυψε η μελέτη σκελετού, ηλικίας 7.700 ετών, που βρέθηκε σε προϊστορικό τάφο στη ρωσική πόλη Ιρτσούκ, στη Σιβηρία.

Ο τάφος ανασκάφηκε το 1997, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στο προϊστορικό νεκροταφείο Λοκομοτίβ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί συνολικά 101 σκελετοί.

Ένας από αυτούς ανήκε σε γυναίκα ηλικίας 20 ώς 25 ετών, με τους αρχαιολόγους τότε να εκτιμούν ότι όταν έχασε τη ζωή της ήταν έγκυος.

Ωστόσο, μελετώντας το οστεολογικό υλικό, η Άντζελα Λίβερς, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Σασκάτσουαν του Καναδά, διαπίστωσε ότι η γυναίκα κυοφορούσε δίδυμα και πέθανε λόγω επιπλοκών στη διάρκεια της γέννας.

«Το κατάλαβα μέσα σε πέντε λεπτά και τότε είπα στον συνεργάτη μου: Θεέ μου, είναι δίδυμα»

Τα οστά των εμβρύων βρέθηκαν στην περιοχή της πυέλου και ανάμεσα στους μηρούς της γυναίκας. Αναλύοντας την αρχική θέση των οστών, η Λίβερς κατέληξε σε μία τραγική διαπίστωση. Οι επιπλοκές στον τοκετό ήταν τέτοιες που ακόμα και σήμερα θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή της επιτόκου.

Το ένα έμβρυο βρέθηκε με τα πόδια προς τα κάτω, ενώ το άλλο ήταν έτοιμο να γεννηθεί, με το κεφάλι προς τα κάτω. Σύμφωνα με τη Λίβερς, τα έμβρυα είχαν μπλεχτεί μεταξύ τους και αυτό προκάλεσε τις επιπλοκές.

«Μπορεί να είναι σπάνιο, όμως είναι πολύ πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο» είπε η Λίβερς, σημειώνοντας ότι ο σκελετός βρέθηκε σε πληρότητα 100%.

Αυτό που κάνει τα ευρήματα της έρευνας μοναδικά είναι το γεγονός ότι έρχονται στο φως η πρώτη περίπτωση θανάτου στη διάρκεια τοκετού και επίσης η πρώτη πιστοποιημένη δίδυμη κύηση κατά την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με τη Λίβερς, κατά το παρελθόν έχουν βρεθεί οστά παιδιών, ίδιας ηλικίας, σε αρχαίους τάφους, όμως ακόμα και με εξέταση DNA θα ήταν δύσκολο για τους επιστήμονες να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για αδέλφια ή ξαδέλφια.


Πηγή: Α. Ανδίρα, in.gr, LiveScience, Ανασκαφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου