Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η πρώτη εικόνα του διαστήματος και οι Ναζί

Το πρώτο πορτρέτο της Γης από το Διάστημα τραβήχτηκε από έναν πύραυλο ναζιστικής τεχνολογίας.

Η ασπρόμαυρη, μάλλον θολή εικόνα ελήφθη σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων από έναν αμερικανικό πύραυλο V-2, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 1946 από την βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νιου Μέξικο των ΗΠΑ. Η φωτογραφική μηχανή των 35 χιλιοστών ανακτήθηκε μετά τη συντριβή του πυραύλου στο έδαφος, αναφέρει το περιοδικό New Scientist και μεταδίδει το news.in.gr.

Η πρωτότυπη εκτύπωση της ιστορικής εικόνας δημοπρατήθηκε την Πέμπτη από τον οίκο Dreweatts & Bloomsbury στο Λονδίνο, στην τιμή των 1.400 λιρών.

Οι διαβόητοι πύραυλοι V-2 αναπτύχθηκαν στη ναζιστική Γερμανία από τον φυσικό και μηχανικό Βέρνερ φον Μπράουν, ο οποίος παρά την κακή φήμη του θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος της διαστημικής εποχής.

Ο V-2, ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιάστηκε ειδικά για τον βομβαρδισμό Συμμαχικών στόχων, κυρίως του Λονδίνου, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό γερμανικών πόλεων τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τη λήξη του πολέμου, ο Βέρνερ φον Μπράουν στρατολογήθηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, όπου εργάστηκε μέχρι το 1972.

Επέβλεψε μάλιστα την ανάπτυξη του πυραύλου Saturn που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 1969.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου