Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ομιλία - ανατροπή για όσα ξέραμε ώς τώρα σχετικά με την Αμφίπολη

Σε ανατροπή των μέχρι τώρα συμπερασμάτων και υποθέσεων των αρχαιολόγων σχετικά με τον τύμβο Καστά και το πολυσυζητημένο μνημείο της Αμφίπολης προέβη, με εισήγηση του στη διάρκεια του 28ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου στο ΑΠΘ, ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος ήταν ο ομιλητής (από τους τελευταίους του προγράμματος του συνεδρίου που ολοκληρώνεται απόψε) με θέμα «Τα ιζήματα του λόφου Καστά Αμφίπολης και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο»:

«Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στο λόφο Καστά (στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει και ανακοινώσει προ διετίας σχεδόν, η επικεφαλής της ανασκαφής Αικ. Περιστέρη και ο συνεργάτης της αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής).

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε:

1. Ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός, κι όχι τεχνητός.

2. Ο λόφος ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και «ανίκανο» να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους).

3. Ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος (ή και προγενέστερος του λόφου), καθώς -σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου- πρόκειται για ένα «ευτελές οικοδόμημα» που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.

Στην πολυαναμενόμενη εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κ. Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως: «στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς και υπολείμματα καύσεων (δείγματά τους έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο ινστιτούτο μελετών στη Μασαχουσέτη απ' όπου δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα), ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών (πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μΧ, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή -ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμώνα).

Για τα προβλήματα γεωφυσικής εξερεύνησης των τύμβων, καθώς το βάθος των επιχώσεων και η κατασκευή του περιβόλου που δημιουργεί γεωφυσικές ανωμαλίες που καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα των απεικονίσεων, μίλησε επίσης στη διάρκεια του συνεδρίου και ο καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, που μετείχε στις έρευνες στο λόφο Καστά.

Η 28η Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την ηχηρή απουσία επιστημονικών καταθέσεων για τη πολυθρύλητη ανασκαφή της Αμφίπολης, ολοκληρώνεται απόψε εν μέσω πολλαπλών προβληματισμών των επιστημόνων που αφορούν στη "χρήση και τη δημόσια διαχείριση" της αρχαιολογίας.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου