Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Αμερικανικός στρατιωτικός δορυφόρος εξερράγη σε τροχιά

  Ένας αμερικανικός στρατιωτικός δορυφόρος εξερράγη ενώ ήταν σε τροχιά τον προηγούμενο μήνα, μετά από μία απότομη άνοδο θερμοκρασίας στο σύστημα ενέργειάς του, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 43 νέων θραυσμάτων/ διαστημικών «σκουπιδιών», όπως ανακοινώθηκε από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η έκρηξη – την οποία ανέφερε πρώτα το Space News- ήταν η δεύτερη περίπτωση διαστημικού σκάφους τουDMSP (Defense Meteorological Satellite Program) που καταστρέφετει μέσα σε 11 χρόνια. Ο δορυφόρος είχε εκτοξευτεί το 1995 και λειτουργούσε στο πλαίσιο του δικτύου δορυφόρων DMSP.

Στις 3 Φεβρουαρίου οι ελεγκτές πτήσης παρατήρησαν μια απότομη άνοδο θερμοκρατίας στο σύστημα ενέργειας του DMSP-F13 και γρήγορα έκλεισαν τα μη απαραίτητα συστήματα, αλλά το σκάφος έχασε τη δυνατότητα κίνησης/ αλλαγής θέσης του, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας. Την ίδια στιγμή το US Joint Space Operations Center στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια εντόπισε ένα πεδίο συντριμμιών κοντά στον δορυφόρο. Σε εξέλιξη είναι έρευνα πάνω στα αίτια του περιστατικού.

Το δίκτυο DMSP παρέχει μετεωρολογικά, ωκεανογραφικά και ηλιακά δεδομένα. Ο DMSP-F13, ο παλαιότερος επιχειρησιακός δορυφόρος στο, ηλικίας 52 ετών, δίκτυο, βρισκόταν σε τροχιά σε ύψος 800 χιλιομέτρων. Ένας «αδελφός» δορυφόρος είχε εκραγεί το 2004, ωστόσο δεν ήταν σε επιχειρησιακή χρήση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου