Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Εντυπωσιακός τάφος κέλτη πρίγκιπα με ελληνικά αντικείμενα ανακαλύφθηκε στη Γαλλία

Ένας «εξαιρετικός» τάφος του 5ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος πιθανώς να ανήκε σε κέλτη πρίγκιπα βρέθηκε στα περίχωρα του Λαβό, στην επαρχία Καμπανία της Γαλλίας.

Ο τάφος περιλαμβάνει ελληνικά και ίσως και ετρουσκικά αντικείμενα και βρέθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονται επιχειρήσεις, αναφέρει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Έρευνας (Inrap).

Όλα φαίνονται να είναι έτοιμα για το «συμπόσιο» του πρίγκιπα. Στον τάφο βρέθηκε ένα δοχείο για κρασί, μία στάμνα που φαίνεται να απεικονίζει τον θεό Διόνυσο και τα σκεύη που θα υποδεχθούν το ποτό.

                                                       Ο θεός Αχελώος σε χερούλι σκεύους





Ο τάφος θεωρείται ότι αποκαλύπτει πλήθος στοιχείων για το εμπόριο στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Έμποροι από όλη τη Μεσόγειο είχαν εμπορικές σχέσεις με τους Κέλτες.

Στην καρδιά του ταφικού μνημείου βρισκόταν ο ταφικός θάλαμος, μεγέθους 14 τετραγωνικών μέτρων. Μέσα στον θάλαμο βρέθηκαν τα οστά του νεκρού, καθώς και το άρμα του.

«Πρόκειται πιθανώς για έναν τοπικό κέλτη πρίγκιπα» δήλωσε ο πρόεδρος της Inrap σε δημοσιογράφους.


Η Υπηρεσία δήλωσε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερα καταγεγραμμένους ταφικούς θαλάμους και θεωρείται «εξαιρετικό» εύρημα, όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους του, αλλά και εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ευρήματα.





Η υπηρεσία πραγματοποιούσε ανασκαφές στο σημείο από τον Οκτώβριο.

Τα ευρήματα θεωρούνται ίσης σημασίας με εκείνα στο Χόχντορφ της Γερμανίας ή στον φημισμένο τάφο Βι που ανακαλύφθηκε το 1953.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου