Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Βραζιλία: Συνελήφθη ο κυριότερος υπεύθυνος αποψίλωσης του Αμαζονίου

Οι περιβαλλοντικές αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν έναν καταπατητή δασικών εκτάσεων που εκτιμάται ότι είναι ο κυριότερος υπεύθυνος για την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου τα τελευταία έτη.

Ο ύποπτος, με το όνομα Εζεκιέλ Αντόνιο Καστάνια, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στην επαρχία Πάρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας.

Ο κρατούμενος κατηγορείται πως ήταν επικεφαλής ενός δικτύου που καταλάμβανε παράνομα ομοσπονδιακές εκτάσεις, τις αποψίλωνε και στη συνέχεια πωλούσε σε κτηνοτρόφους βοοειδών.

Οι βραζιλιάνικες αρχές αποδίδουν σε αυτό το δίκτυο πάνω από 20 τοις εκατό της αποψίλωσης του τροπικού δάσους τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo η ομάδα του Καστάνια αποδάσωσε τουλάχιστον 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων, ενώ εικάζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι δεκαπλάσιος.

Μόνο το 2014 καταστράφηκαν συνολικά πάνω από 4.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους στη Βραζιλία, χίλια παραπάνω από όλη την έκταση της Αττικής.

Ο Καστάνια αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης έως και 46 ετών για τις κατηγορίες παράνομης αποψίλωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει συνολική έκταση 6,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με περισσότερο από το 60 τοις εκατό να βρίσκεται στη Βραζιλία.

Στο δάσος φιλοξενείται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ενώ ο Αμαζόνιος αποτελεί επίσης τη σημαντικότερη φυσική άμυνα απέναντη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, χάρις στην ικανότητα απορρόφησης τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: Ναυτεμπορική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου