Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Νέα διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Οι αρχές της Ηλεκτρικής Εταιρείας Τόκιο (TEPCO) ανακοίνωσαν πως μία νέα διαρροή σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα, με 750 τόνους μολυσμένου νερού να διαρρέουν στη γύρω περιοχή.

Συγκεκριμένα το ραδιενεργές νερό υπερχείλισε από τις δεξαμενές όπου φυλάσσεται μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται σε μία μακροχρόνια διαδικασία παροπλισμού, μετά το ατύχημα του 2011.

Σύμφωνα με μετρήσεις των υπευθύνων του σταθμού, το βρόχινο νερό στην περίμετρο των εγκαταστάσεων εμφάνισε τιμές έως και 8.300 μπεκερέλ ραδιενεργών ισοτόπων όπως το στρόντιο-90 ανά λίτρο.

Οι ειδικοί της TEPCO εκτιμούν πως η διαρροή μόλυνε το έδαφος αλλά δεν αναμένουν το νερό να φτάσει ως τη θάλασσα. Το νερό της διαρροής εντοπίστηκε όμως σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες μεταξύ του εδάφους και των τεχνητών αναχωμάτων που έχουν κατασκευαστεί για τέτοια ενδεχόμενα.

Η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για 400 τόνους διαρροής, όμως αργότερα η εκτίμηση αναθεωρήθηκε σημαντικά και υπολογίζεται πως διέρρευσε σχεδόν η διπλάσια ποσότητα μολυσμένου νερού.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ατυχημάτων, καθυστερήσεων και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η TEPCO στο δύσκολο έργο του παροπλισμού του πυρηνικού σταθμού. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια, ή ακόμα και περισσότερο εάν δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα με τη φύλαξη του μολυσμένου νερού και τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και αλιευτικούς συνεταιρισμούς.

Τέσσερα χρόνια μετά το φονικό σεισμό και τσουνάμι που προκάλεσαν το ατύχημα, η απειλή ραδιενέργειας παραμένει, και η αρμόδια ομάδα ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει την κατάσταση «ιδιαίτερα περίπλοκη» παρά την πρόοδο που αναγνωρίζει ότι έχουν πραγματοποιήσει οι ιαπωνικές αρχές.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου