Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Θησαυροί στον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη

  Ένα χρυσό στεφάνι ελιάς του 4ου π.Χ. αιώνα, από τάφο υψηλόβαθμου στρατηγού, ένα γυάλινο κύπελλο από νεκροταφείο που χρονολογείται στους υστερορωμαϊκούς χρόνους, αγγεία, όπλα, κοσμήματα, πήλινα και λίθινα μικροαντικείμενα, είναι μεταξύ των σπάνιων και εντυπωσιακών ευρημάτων που βρέθηκαν σε τέσσερις αρχαιολογικές θέσεις στην Πιερία και παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

Η έκθεση με τίτλο «Ανοίγοντας Δρόμους» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η οποία έχει την ευθύνη για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Eργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακού-Κλειδί», που διενεργείται από το 2008 μέχρι σήμερα στον Κάτω Oλυμπο και έχει αποκαλύψει σειρά αρχαιολογικών θέσεων.

Οι προθήκες του μουσείου έχουν ευρήματα από τις θέσεις Πηγή Αθηνάς, Πηγή Αρτέμιδος, Τριμπίνα και Τάφος Κατερίνης, τα οποία εστιάζουν στα ταφικά έθιμα της Μέσης και Υστερης Εποχής του Χαλκού, της Ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου, καθώς και των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρωμαϊκής Εποχής.

Σε μέλος οικογένειας εταίρων

Ο Τάφος Κατερίνης είναι μια θέση γνωστή και περιλαμβάνει δύο κιβωτιόσχημους τάφους, οι οποίοι καλύπτονται από τύμβο. Ο ένας χρονολογείται στο β΄ τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ ο άλλος στα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανάμεσα στα 350 και 325 π.Χ. και ανήκει σε μέλος οικογένειας εταίρων, πιθανόν έναν υψηλόβαθμο στρατηγό.

Σε αυτόν ακολουθήθηκε η πρακτική της καύσης του νεκρού και μετά την καύση, τα υπολείμματα της πυράς διασκορπίστηκαν γύρω από τον τάφο. Μεταξύ των κτερισμάτων ήταν και ένα ολόχρυσο στεφάνι ελιάς. Το στεφάνι βρέθηκε αποσπασματικά σωζόμενο και το κομμάτι που διασώζεται αποτελείται από τμήματα της χρυσής στεφάνης, των χρυσών φύλλων ελιάς, καθώς και των χρυσών ομοιωμάτων των καρπών της ελιάς.

Η Πηγή Αθηνάς αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογική θέση, καθώς η ανθρώπινη παρουσία εκεί μαρτυρείται για πρώτη φορά στην Ακεραμική Νεολιθική περίοδο (6.800-6.500 π.Χ.) και η κατοίκηση συνεχίζεται έως τη σύγχρονη εποχή. Στο σημείο ανασκάφτηκε νεκροταφείο ρωμαϊκής εποχής, που αποτελείται από 15 ταφές και μία ανακομιδή.

Οι ταφές βρέθηκαν ασύλητες με πληθώρα κτερισμάτων, όπως αγγεία, χάλκινα νομίσματα και αντικείμενα προσωπικής χρήσης. Ξεχωρίζει ένα γυάλινο κύπελλο κωνικού σχήματος, που χρονολογείται στο α΄μισό του 4ου μ.Χ. αι. Το σώμα του αγγείου διακοσμείται με τρεις συστάδες μπλε σταγόνων σε τριγωνικό σχήμα και ήδη συγκεντρώνει την προσοχή των επισκεπτών.

Η Πηγή Αρτέμιδος στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου έχει ίχνη κατοίκησης από την Yστερη Εποχή του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), κατά την οποία χρησιμοποιούνταν ως νεκροταφείο με την κατασκευή τύμβου.

Ο τύμβος περικλειόταν από κυκλικό δακτύλιο, που λειτουργούσε ως περίβολος και βρέθηκε σε αποσπασματική μορφή, ενώ στην κορυφή του το ταφικό μνημείο έφερε σήμα, αποτελούμενο από λιθοσωρό. Εσωτερικά του τύμβου εντοπίστηκαν 9 τάφοι και μία ανακομιδή με διάφορα κτερίσματα, ανάμεσά τους και οπλισμός.

Η θέση Τριμπίνα πήρε το όνομά της από έναν κοντινό χείμαρρο που ονομάζεται Τριμπίνα ή Δερμπίνα. Εκεί, αποκαλύφθηκε νεκροταφείο κυβωτιόσχημων τάφων με πολλά μυκηναϊκά ευρήματα και συνολικά 23 τάφοι και μία ταφή ζώου, το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτιστεί. Οι νεκροί συνοδεύονταν από κτερίσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αγγεία, όπλα, κοσμήματα, πήλινα και λίθινα αντικείμενα.

Όπως τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Eλενα Παπασταύρου, τα ευρήματα είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς επαναδιαμορφώνουν τον χάρτη του μυκηναϊκού κόσμου, συμπληρώνουν τις γνώσεις των αρχαιολόγων γύρω από την αρχιτεκτονική των μακεδονικών τάφων και εμπλουτίζουν τις πληροφορίες σχετικά με την υστερορωμαϊκή περίοδο στην περιοχή.

Αναφέρθηκε επίσης στην καθοριστική συμβολή και χρηματοδότηση της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ευελπιστώντας, όπως είπε, ότι θα χρηματοδοτήσει και τους επιστημονικούς καταλόγους.

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 7 Ιουλίου, ενώ σημειώνεται ότι εκτίθενται ομοιώματα αγγείων ειδικά για επισκέψεις ατόμων με προβλήματα όρασης.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου