Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Οι απότομοι βράχοι του κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο


Ένας απόκοσμος βραχώδης τόπος αποκαλύπτεται σε εξαιρετική φωτογραφία της RosettaΤα απότομα βράχια της φωτογραφίας είναι μέρος του σκοτεινού πυρήνα του κομήτη Churyumov-Gerasimenko (CG) έτσι όπως τα φωτογράφησε το διαστημόπλοιο Rosetta της ESA, το οποίο μπήκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη στις αρχές του Αυγούστου. Οι απότομοι γκρεμοί, όπως παρουσιάζονται στην εικόνα, απεικονίστηκαν στα τέλη του Δεκεμβρίου. Στους πρόποδες των βράχων παρατηρούμε να είναι διάστικτη με ογκόλιθους μεγάλους όσο 20 μέτρα μήκος. Αν και τα βράχια είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο ψηλά, η πολύ χαμηλή βαρύτητα του κομήτη θα μπορούσε να μην είναι θανατηφόρα μια πτώση για τον άνθρωπο.


Από στοιχεία που μας έδωσε η Rosetta δείχνει ότι ο πάγος στον κομήτη έχει σημαντικά διαφορετικά ισότοπα (όπως το δευτέριο) και ως εκ τούτου να έχει πιθανόν διαφορετική προέλευση από το νερό στους ωκεανούς της Γης.

Το διαστημικό σκάφος Rosetta έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει να συνοδεύσει τον κομήτη, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση του προς τον Ήλιο τον Αύγουστο του 2015.

Ηλίας Σιατούνης

Image Credit & licence (CC BY-SA 3.0 ΔΚΟ): ESA, διαστημόπλοιο Rosetta, NAVCAM? Πρόσθετη επεξεργασία: Stuart Atkinson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου