Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Η «ντροπαλή» …Τηθύς

 Η Τηθύς φαίνεται να κρυφοκοιτάζει πίσω από τη Ρέα, βλέποντας τους παρατηρητές της.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εκπληκτικής ανακλαστικότητας εικόνα της Τηθύος οφείλεται στους πίδακες παγωμένου νερού που εξέρχονται από το γείτονά της, τον Εγκέλαδο. Το νερό που καταλήγει στο φεγγάρι, της δίνει ένα φρέσκο επιφανειακό στρώμα καθαρού πάγου.

Η εικόνα που βλέπουμε εδώ λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini στις 20 Απριλίου, 2012, από απόσταση περίπου 1,1 εκατομμύρια μίλια (1.800.000 χιλιόμετρα) από τη Ρέα και σε Ηλίου-Ρέα-διαστημόπλοιο, γωνία είναι 59 μοιρών. Η κλίμακα της εικόνας είναι 7 μίλια (11 χιλιόμετρα) ανά pixel.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα έργο της NASA, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολής του Cassini-Huygens μπορείτε να δείτε εδώ: http://saturn.jpl.nasa.gov ή http://www.nasa.gov/cassini. Η αρχική σελίδα της ομάδας απεικόνισης του Cassini μπορείτε να την δείτε εδώ: http://ciclops.org.

Ηλίας Σιατούνης

Credit: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου