Είναι ο ευσεβής πόθος σε πολλές περιοχές του κόσμου που έρχονται συχνά αντιμέτωπες με την ξηρασία: η προσπάθεια για «εκβίαση» των νεφών να βρέξουν ή ακόμα και να ρίξουν χιόνι.
Αν και πάντα τα πειράματα αυτά ήταν πάντα αμφιλεγόμενα, ένα νέο μεγάλο πείραμα που ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ απέδειξε ότι η λεγόμενη «σπορά νεφών» μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τη βροχόπτωση ή τη χιονόπτωση.
Στην ορεινή πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, οι αρχές ανέθεσαν στην εταιρεία Weather Modification Inc. να δοκιμάσει τη σπορά νεφών για έξι συνεχόμενους χειμώνες. Με τη μέθοδο αυτή σωματίδια που ψεκάζονται στα σύννεφα, όπως για παράδειγμα σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, λειτουργούν ως πυρήνες για τη συμπύκνωση των υδρατμών και τη μετατροπή τους σε βροχή ή χιόνι.
Στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας είναι η αύξηση της χιονόπτωσης με αποτέλεσμα την άνοδο των αποθεμάτων νερού στην κοιλάδα του ποταμού Κολοράντο, η οποία υδροδοτεί επτά αμερικανικές πολιτείες και περιοχές του Μεξικού.
Για επτά συνεχόμενους χειμώνες, οι υπεύθυνοι του πειράματος χρησιμοποιούσαν ραδιόμετρα για να αναγνωρίσουν τα «ώριμα» σύννεφα, γεμάτα κρύους υδρατμούς, καθώς περνούσαν πάνω από δύο οροσειρές της πολιτείας.
Ενεργοποιούσαν τότε τις οκτώ γεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί σε κάθε οροσειρά για να ψεκάζουν σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στα διερχόμενα σύννεφα για οκτώ ώρες κάθε φορά. Στη συνέχεια μετρούνταν τα επίπεδα χιονόπτωσης στις περιοχές από όπου περνούσαν τα «ψεκασμένα» σύννεφα.
Για να κάνουν τη μελέτη όσο γίνεται πιο αξιόπιστη, οι υπεύθυνοι του προγράμματος πραγματοποίησαν τυφλές δοκιμές για λόγους σύγκρισης. Και οι δύο οροσειρές έχουν συγκρίσιμες καιρικές συνθήκες, όμως μόνο μία ψεκαζόταν κάθε φορά. Οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποια από τις δύο μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Η ανάλυση των συνολικά 188 ψεκασμών που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα έξι ετών έδειξε ότι η σπορά νεφών δεν αυξάνει την κατακρήμνιση.
Το αποτέλεσμα ήταν όμως διαφορετικό όταν εξαιρέθηκαν από την ανάλυση ορισμένοι ψεκασμοί, στους οποίους τα σωματίδια του ιωδιούχου αργύρου κατέληξαν σε λανθασμένη περιοχή ή περιορίστηκαν για να αποφευχθεί ενδεχόμενη χιονόπτωση σε αυτοκινητόδρομους.
Ο Δρ Ρόι Ράσμουσεν, μετεωρολόγος του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας θεωρεί ότι αυτή η μέθοδος ανάλυσης λέει την αλήθεια. «Η συγκέντρωση των ενδείξεων υποδεικνύει ότι η σπορά νεφών πράγματι λειτουργεί» λέει ο ερευνητής. «Αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση στον ερευνητικό τομέα μας» προβλέπει.
Η ομάδα του προτείνει τώρα στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ να υλοποιήσει πρόγραμμα βομβαρδισμού νεφών σε σταθερή βάση.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές του Γουαϊόμινγκ ανέκριναν τους ερευνητές για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, το κόστος και τις ενδεχόμενες συνέπειες στον ποταμό Κολοράντο.
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εκτεταμένα στην Κίνα, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται επαρκή επιστημονικά στοιχεία.
Πηγή: crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου