Μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με το διάστημα παρατηρείται τελευταία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Η Ευρώπη ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατασκευή της επόμενης γενιάς του πυραύλου «Αριάν», τον «Αριάν 6». Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν εκτόξευση της νέας τους φιλόδοξης διαστημικής κάψουλας «Ωρίων» (Orion), ενώ η Ιαπωνία μόλις εκτόξευσε στο διάστημα το σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» με στόχο έναν μακρινό αστεροειδή.
Οι υπουργοί έρευνας και επιστήμης των 20 χωρών – μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν χθες το βράδυ τη χρηματοδότηση της κατασκευής του πυραύλου «Αριάν 6», ο οποίος θα διαδεχθεί τον σημερινό «Αριάν 5», το καμάρι της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής και ιδίως της γαλλικής, ο οποίος «πετά» από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Ο νέος, χαμηλότερου κόστους, πύραυλος αναμένεται να είναι έτοιμος για εκτόξευση από τη γαλλική Γουιάνα το 2020, όπως δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Ζενεβιέβ Φιοραζό μετά τη διυπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC. Το κόστος του «Αριάν 6» προϋπολογίζεται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό ποσό του συνολικού προϋπολογισμού της ESA για την επόμενη δεκαετία.
Η απόφαση αναμένεται να διασφαλίσει 16.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη Γαλλία και 35.000 στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός έρευνας. Η συμφωνία χρηματοδότησης έθεσε τέρμα και στη χρόνια γαλλογερμανική διαμάχη για το θέμα, με τη Γαλλία να θέλει οπωσδήποτε τον νέο πύραυλο και τη Γερμανία να αναζητά απλώς την αναβάθμιση του υπάρχοντος «Αριάν 5». Τελικά, μετά τον συμβιβασμό, ο «Αριάν 6» θα κατασκευαστεί, αλλά θα είναι φθηνότερος.
Ο νέος «Αριάν» θα επιτρέψει στην Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή διαστημική αγορά, κυρίως όσον αφορά τις εκτοξεύσεις εμπορικών, επιστημονικών, στρατιωτικών και άλλων δορυφόρων. Η ιδιωτική αμερικανική Space X, καθώς και οι πύραυλοι της Κίνας και της Ινδίας, ανατέλλουν ως οι νέοι ανταγωνιστές στο στερέωμα, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές.
Η ώρα του Ωρίωνα
Ένα φιλόδοξο διαστημικό σκάφος της NASA, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στείλει αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα για πρώτη φορά μετά τις αποστολές «Απόλλων» στη Σελήνη στη δεκαετία του ’60, θα εκτοξευτεί αύριο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, κάνοντας την παρθενική δοκιμαστική πτήση του.
Η -προς το παρόν μη επανδρωμένη- διαστημική κάψουλα Orion, που έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν και την Μπόινγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com, θα ταξιδέψει στο διάστημα πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο «Δέλτα 4».
Θα φθάσει σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων από τη Γη και μετά θα αφεθεί να διαπεράσει τη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32.000 χλμ. την ώρα. Η πτήση -αν όλα πάνε καλά- θα διαρκέσει 4,5 ώρες και θα ελέγξει πρωτίστως αν δουλεύουν σωστά οι «ασπίδες» θερμότητας της κάψουλας, καθώς θα πρέπει να αντέξει θερμοκρασίες έως 2.200 βαθμών Κελσίου κατά την επιστροφή της στη Γη. Θα ελεγχθούν επίσης τα 11 αλεξίπτωτα που θα επιβραδύνουν την κάθοδό της, εωσότου προσθαλασσωθεί κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχοντας προηγουμένως εκτελέσει δύο περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας.
Σε τέσσερα χρόνια, θα γίνει μια δεύτερη εκτόξευση της κάψουλας, επίσης μη επανδρωμένης, που θα τεθεί σε δοκιμαστική τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ώσπου τελικά η τρίτη πτήση της κάψουλας το 2021 θα περιλαμβάνει και αστροναύτες.
Ο τελικός στόχος είναι η κάψουλα Orion να ταξιδέψει στον Άρη ή σε κάποιον μεγάλο αστεροειδή, πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο SLS (Space Launch System), που βρίσκεται υπό κατασκευή και δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2017.
Κυνηγώντας αστεροειδείς
H Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA) εκτόξευσε σήμερα τα χαράματα το διαστημικό σκάφος «Χαγιαμπούσα 2», με αποστολή, μετά από ένα μακρινό ταξίδι πολλών ετών, να φθάσει στον αστεροειδή «1999 JU3». Εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα του ανοίξει μια τρύπα με εκρηκτικά, θα συλλέξει δείγματα και θα τα επιστρέψει στη Γη κάποια στιγμή πριν το 2030.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αποστολή μακράς πνοής, που ορισμένοι δεν θα ζουν έως τότε για να δουν τα αποτελέσματά της. Είχε προηγηθεί η επταετής ιστορική αποστολή του «Χαγιαμπούσα 1», το οποίο είχε καταφέρει να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από τον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2010.
Ενώ η πρώτη αποστολή είχε καταφέρει να συλλέξει πολύ μικρά δείγματα, η δεύτερη αποστολή είναι πιο μακρινή και πιο φιλόδοξη, αποσκοπώντας στη συλλογή πολύ περισσότερου υλικού από τον αστεροειδή – στόχο, σύμφωνα με το Space.com. Το «Χαμπαγιούσα 2», αφού φθάσει στον αστεροειδή, θα μείνει δίπλα του επί 18 μήνες και θα επιχειρήσει τρεις προσεδαφίσεις σε αυτόν για τη συλλογή υλικών, με τέσσερα διαφορετικά ρομποτικά οχήματα που θα εργαστούν ανεξάρτητα πάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς.
Η νέα αποστολή θα κοστίσει 137 εκατ. δολάρια και οι μηχανές ιόντων του «Χαγιαμπούσα 2» είναι 20% ισχυρότερες από εκείνες του προδρόμου του, που είχε εκτοξευτεί το 2003. Το πιο θεαματικό στάδιο της νέας αποστολής θα είναι η εκτόξευση μιας βολίδας με εκρηκτικά από ψηλά. Μετά την έκρηξη το σκάφος θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί και θα συλλέξει υλικά από μεγαλύτερο βάθος.
Ο αστεροειδής-στόχος «1999 JU3» έχει μήκος 900 μέτρων περίπου και περιστρέφεται κάθε 7,6 ώρες γύρω από τον εαυτό του.
Πηγή: crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου