Το κτήριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1907 - 1908 στο χωριό Πιαλί
Ένα από τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, άνοιξε τις πύλες του, έπειτα από διακοπή επτά χρόνων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς, είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της χώρας. Για επτά χρόνια έμεινε κλειστό κι εκσυγχρονίστηκε πλήρως με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ άνοιξε τις πύλες του για το κοινό και πάλι στις 2 Σεπτεμβρίου και καθημερινά δέχεται πολλούς επισκέπτες.
Το κτήριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1907 - 1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο. Θεμελιωτής του ήταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Ρωμαίος, που καταγόταν από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας.
Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, που εγκρίθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Μουσείων, θα εκτίθενται ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ο πρώτος άξονας της έκθεσης περιλαμβάνει ενότητες που αναφέρονται κυρίως στην ιστορία του Μουσείου, ενός από τα πρώτα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα.
Μεταξύ των εκθεμάτων είναι οι πρώτοι κατάλογοι καταγραφής των Μουσείων της Πελοποννήσου (1889) και των επισκεπτών του Μουσείου Τεγέας με την ιδιόχειρη σημείωση του αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ρωμαίου (26 Σεπτεμβρίου 1907), καθώς και φωτογραφίες από ευρήματα της περιοχής που εκτίθενται σε μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου. Ο δεύτερος θεματικός άξονας περιλαμβάνει τις ενότητες που σκιαγραφούν την ιστορία της Τεγέας από τη νεολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα, εμπλουτισμένες με νέο υλικό και οπτική.
Περίοπτη θέση καταλαμβάνουν εδώ τα περίφημα γλυπτά από τον ναό της Αλέας Αθηνάς, τη γλυπτική διακόσμηση και αρχιτεκτονική του οποίου έκανε ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες και αρχιτέκτονες του 4ου αι. π.Χ., ο Σκόπας από την Πάρο.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου