Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Yπόγεια πόλη 5.000 ετών στην Καππαδοκία


Εντυπωσιάζει η ανακάλυψη στην Καππαδοκία. Ερευνητές βρήκαν μια τεράστια υπόγεια πόλη, 5.000 ετών η οποία σύμφωνα με τους επικεφαλής είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Η υπόγεια πόλη βρέθηκε στην ιστορική Καππαδοκία, στην περιοχή Νεβσεχίρ. Ο δήμαρχος της πόλης, Hasan Ünver, χαρακτήρισε τις υπόλοιπες υπόγειες πόλεις που έχουν βρεθεί ως «κουζίνες» σε σχέση με το μέγεθος αυτής που ήρθε τώρα στο φως.

Ο επικεφαλής της διοίκησης της οικιστικής ανάπτυξης της χώρας, Mehmet Ergün Turan δήλωσε ότι η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια υπόγειων διεργασιών και ότι η περιοχή θα πρέπει να διατηρηθεί ως αρχαιολογικός χώρος.

«Δεν είναι κάποια γνωστή υπόγεια πόλη. Οι διάδρομοι των τούνελ φτάνουν τα 7 χιλιόμετρα! Σταματήσαμε όλες τις εργασίες που κάναμε στην περιοχή όταν τη βρήκαμε», είπε στην Hurriyet ο Turan. Πριν έρθει στο φως η υπόγεια πόλη, οι αρχές είχαν δώσει μέχρι τώρα για τις εργασίες που έκαναν 90 εκατ. λίρες. Ο υπεύθυνος σημείωσε πως η εν λόγω χασούρα δεν είναι σημαντική απώλεια δεδομένου της ιστορικής ανακάλυψης που έγινε.

Αν και το άνω τμήμα της πόλης είχε γίνει αντιληπτό από πέρυσι, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστό το μέγεθος της ανακάλυψης. Μάλιστα, μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί και μελετούνται 44 ιστορικά αντικείμενα. Οι σήραγγες της υπόγειας πόλης βρίσκονται κάτω από ένα κωνικό λόφο και είναι τόσο μεγάλες που χωράει αυτοκίνητο. Υπάρχουν επίσης σήραγγες διαφυγής και εκκλησίες μέσα στην υπόγεια πόλη.

Ο Özcan Çakır, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Γεωφυσικής του πανεπιστημίου της 18ης Μαρτίου που συμμετέχει στις ανασκαφές της υπόγειας πόλης, δηλώνει ότι οι σήραγγες χρησιμοποιούνταν πιθανότατα για την μεταφορά γεωργικών προϊόντων.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι, που ασχολούνταν με τη γεωργία, χρησιμοποιούσαν τις σήραγγες για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων στην πόλη. Εκτιμούμε, επίσης, ότι μία από τις σήραγγες περνά κάτω από Νεβσεχίρ και φτάνει σε μια μακρινή πηγή νερού«, είπε ο Çakır.

«Υπάρχει ένα κάστρο στην κορυφή του κωνικού λόφου που φέρεται να ανήκε σε Σελτζούκους. Οι γεωφυσικές μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε σε μια έκταση τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων έδειξαν ότι η υπόγεια πόλη περιτριγυρίζει το κάστρο σε κυκλικές μορφές», δήλωσε ο Çakır, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι τα δύο τρίτα του φρουρίου είναι κατασκευασμένο μέσω των σηράγγων.

Μέχρι σήμερα, η πιο γνωστή υπόγεια πόλη στην περιοχή ήταν εκείνη που βρέθηκε στην πόλη Ντερινκούγιου το 1963. Τότε ένας τοίχος σπηλαίου γκρεμίστηκε και αποκάλυψε μια υπόγεια πόλη βάθους πάνω από 90 μέτρα.

Πηγή: News247, Hurriyet Daily News, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου