Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Τάφος άγνωστης βασίλισσας βρέθηκε στην Αίγυπτο


Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έφεραν στο φως τον τάφο μιας μέχρι πρότινος άγνωστης βασίλισσας, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους.



Ο τάφος βρέθηκε στο Άμπου Σιρ, έξω από το Κάιρο, και θεωρείται ότι ανήκει στη σύζυγο του Φαραώ Νεφερέφρε (ή Ρανεφερέφ), που βασίλεψε πριν από 4.500 χρόνια. Το όνομά της ήταν Κεντακαουές ή Κεντκάους.

Όπως ανέφερε ο Μίροσλαβ Μπάρτα, επικεφαλής της ομάδας του Τσεχικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, που έκανε την ανακάλυψη, η Κεντακαουές θα μπορούσε να ήταν και μητέρα του Φαραώ Μενκαχούρ πέρα από σύζυγος του Νεφερέφρε. Ο τάφος είχε συληθεί, ωστόσο οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεγάλο αριθμό αγαλματιδίων, καθώς και σκεύη από ασβεστόλιθο και χαλκό. Οι επιγραφές που βρέθηκαν κάνουν λόγο για «σύζυγο του βασιλιά» και επίσης «μητέρα του βασιλιά».


Το όνομα της βασίλισσας βρέθηκε χαραγμένο στον τοίχο.


Περίπου 30 αγγεία βρέθηκαν στον τάφο.

Η βασιλεία του Νεφερέφρε πιστεύεται ότι διήρκεσε μόλις δύο με τρία χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, Μαχμούντ ελ Νταμάτι, δήλωσε ότι το όνομά της, Κεντακαουές, βρέθηκε χαραγμένο σε τοίχωμα στη νεκρόπολη. Ο κ. Νταμάτι πρόσθεσε ότι αυτό την καθιστά την Κεντακαουές την Τρίτη.

Ο τύμβος βρέθηκε στο νεκρικό συγκρότημα του Φαραώ Νεφερέφρε.

Ο κ. Νταμάτι εξήγησε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να «μας βοηθήσει να ρίξουμε φως σε κάποιες προηγουμένως άγνωστες πλευρές της Πέμπτης Δυναστείας, η οποία μαζί με την Τέταρτη Δυναστεία ήταν ενώπιον της κατασκευής των πρώτων πυραμίδων».


Πηγή: Huffington Post, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου