Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Κατακλυσμιαία αυγή


Θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον μέρα όπου θα ξυπνήσουμε και θα αντικρίσουμε μια έκρηξη υπερκαινοφανούς στον ορίζοντα;

Τέτοια ερωτήματα θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον άνθρωποι η όντα που ζουν σε ένα πλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ετοιμόρροπο μεταβλητό δυαδικό σύστημα αστέρων. Οι κατακλυσμιαίες μεταβλητές τους, περιλαμβάνουν αέριο να  ξεφεύγει από ένα μεγάλο αστέρι προς τον δίσκο ενός συμπαγή λευκού νάνου.
Τέτοια κατακλυσμιαία γεγονότα, όπως ένας νάνος υπερκαινοφανής μπορεί να συμβεί όταν μια συστάδα αερίου στο εσωτερικό του δίσκου προσαύξησης θερμανθεί σε μια ορισμένη θερμοκρασία κατά το παρελθόν του.  Σε εκείνο το σημείο, η συστάδα θα πέσει πιο γρήγορα πάνω στο λευκό νάνο με μια φωτεινή λάμψη. Σε αυτό το σημείο ο υπερκαινοφανής δεν θα καταστρέψει τον πλανήτη και μπορεί να εκρήγνυται  σε ακανόνιστα χρονικές στιγμές από μερικές ημέρες έως μερικές δεκάδες χρόνια. Ο νάνος υπερκαινοφανής είναι πολύ λιγότερο δυνατός από έναν κλασσικό  υπερκαινοφανή και δεν είναι αρκετά βίαιος ώστε να εκδιώξει περισσότερο φυσικό αέριο από ό, τι πέφτει στην μάζα του. Αυτό θα συσσωρεύεται πάνω στο λευκό νάνο αστέρι μέχρι να περάσει το όριο του Chandrasekhar.
Όταν περάσει εκείνο το σημείο όμως, τίποτα δεν θα μπορέσει να προσφέρει κάποια προστασία στον πλανήτη, και ο λευκός νάνος θα εκραγεί σαν ένας τεράστιος καταστροφικός υπερκαινοφανής.
Ηλίας Σιατούνης
Illustration Credit & Copyright: Mark A. Garlick (Space-art.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου