Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Μια πανοραμική εικόνα της Ανδρομέδας από το Hubble


Μια φωτογραφία που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, με τη θέα ενός τμήματος του γαλαξία της Ανδρομέδας (M31),  η οποία είναι η πιο καθαρή μεγάλη σύνθετη εικόνα που έχει ληφθεί ποτέ του γαλαξιακού μας γείτονα.




Αν και η Ανδρομέδα βρίσκεται πάνω από 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι αρκετά ισχυρό για να δει τα επιμέρους άστρα που βρίσκονται σε μεγάλο τμήμα του πεπλατυσμένου δίσκου του Γαλαξία. Είναι σαν να φωτογραφίζει μια παραλία και να «κοιτάζει» τους μεμονωμένους κόκκους της άμμου. Και υπάρχουν πολλά αστέρια σε αυτήν την εικόνα, πάνω από 100 εκατομμύρια, με ορισμένα από αυτά σε χιλιάδες σμήνη αστέρων ενσωματωμένα στο Γαλαξιακό δίσκο.

 Αυτή η φιλόδοξη φωτογραφική χαρτογράφηση του γαλαξία της Ανδρομέδας, αντιπροσωπεύει ένα νέο σημείο αναφοράς για τις μελέτες ακριβείας σε περιοχές μεγάλων σπειροειδών γαλαξιών στο σύμπαν.

Ποτέ στο παρελθόν οι αστρονόμοι δεν ήταν σε θέση να δούνε μεμονωμένα αστέρια στο εξωτερικό σημείο σπειροειδούς γαλαξία σε μια τόσο μεγάλη -γειτονική- περιοχή. Τα περισσότερα από τα αστέρια στο σύμπαν βρίσκονται στο εσωτερικό των Γαλαξιών, και αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για τους «πληθυσμούς» των άστρων στο γαλαξία, αλλά και για τον ίδιο.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγή: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου