Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ισχυρή έκλαμψη κατηγορίας X σημειώθηκε στον Ήλιο


Μεγάλη έκλαμψη σημειώθηκε στον Ήλιο, η οποία κορυφώθηκε στις 17:41 π.μ. EDT (Eastern Daylight Time) της 24 Οκτωβρίου και παρατήρησε ο δορυφόρος SDO (Solar Dynamics Observatory) της NASA, ο οποίος παρακολουθεί τον Ήλιο συνεχώς.

Μια έκλαμψη X3.1 κατηγορίας ξέσπασε από το κάτω μισό του Ηλίου. Η εικόνα στάλθηκε από το SDO της NASA και δείχνει ακραία υπεριώδη ακτινοβολία σε μήκη κύματος 171 και 304 Angstrom. Αυτή η έξαρση έχει ταξινομηθεί ως έκλαμψη X3.1-κλάση.

Η κατηγορία X-class υποδηλώνει τις πιο έντονες εκλάμψεις, ενώ ο αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ της. Μία Χ2 είναι δύο φορές ισχυρότερη από την Χ1, ενώ η Χ3 είναι τρεις φορές ισχυρότερη πάλι από την Χ1, κ.λπ.

Η έκλαμψη ξέσπασε από μιά ιδιαίτερα μεγάλη ενεργό περιοχή - έχει επισημανθεί ως AR 12192 - και είναι η μεγαλύτερη στον Ήλιο εδώ και 24 χρόνια.

Αυτή είναι η τέταρτη σημαντική έκλαμψη σε αυτή την περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις της επιφανείας του Ηλίου. Η ακτινοβολία από τέτοιες εκλάμψεις είναι επιβλαβές αλλά δεν μπορούν να περάσουν από την ατμόσφαιρα της Γης και να μας επηρεάσει, ωστόσο - όταν είναι αρκετά έντονη - μπορεί να διαταράξει την ατμόσφαιρα στο στρώμα όπου υπάρχουν τα σήματα GPS και των τηλεπικοινωνιών.

Για να δείτε πώς το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τη Γη, μπορείτε να επισκεφθείτε  την NOAA του Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού στο http://spaceweather.gov, η οποία είναι η επίσημη πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις προβλέψεις του διαστημικού καιρού

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου