Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Βρήκαν υποβρύχιο και φορτηγό πλοίο από μάχη του Β' Παγκοσμίου [Εικόνες]


Μία σελίδα του Β' Παγκοσμίου πολέμου «ζωντάνεψε» και πάλι με τον εντοπισμό ενός υποβρυχίου και ενός πλοίου, που είχαν βυθιστεί σε μάχη στον Ατλαντικό του 1942.



Πρόκειται για το γερμανικό υποβρύχιο U-576 και το αμερικανικό φορτηγό πλοίο Bluefields, τα οποία εντόπισαν στα βάθη του ωκεανού, κοντά στη Βόρεια Καρολίνα, οι ερευνητές. Βρέθηκαν περίπου 48 χλμ. από την ακτή, σε απόσταση περίπου 220 μ. το ένα από το άλλο.


Ο εντοπισμός τους προσφέρει ένα σπάνιο «παράθυρο σε μία ιστορική μάχη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, σύμφωνα με τους ερευνητές».

Το υποβρύχιο και το φορτηγό πλοίο είχαν εμπλακεί σε μάχη στις 15 Ιουλίου του 1942, όταν το U-576 επιτέθηκε σε κομβόι εμπορικών πλοίων που συνοδευόταν από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στη Φλόριντα. Το υποβρύχιο βύθισε το Bluefields και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δύο άλλα πλοία. Σαν απάντηση, ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο συνόδευε από αέρος το κομβόι, βομβάρδισε το U-576, ενώ ταυτόχρονα το φορτηγό πλοίο Unicoi του επιτέθηκε με τα όπλα του καταστρώματος.


Τόσο το U-576 όσο και το Bluefileds βυθίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά μόνο στο υποβρύχιο υπήρξαν απώλειες, καθώς χάθηκαν στο βάθος του ωκεανού οι 45 άνθρωποι του πληρώματος.


Το σημείο θεωρείται νεκροταφείο πολέμου και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Η Γερμανία πάντως ήδη ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να ανασύρει το υποβρύχιο ή να μετάσχει σε αντίστοιχη επιχείρηση και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιθυμεί αν είναι δυνατό να μείνει στο σημείο ώστε να αναπαυθούν οι νεκροί.

Πηγή: Euronews, Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου