Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Το αίνιγμα της Σφίγγας


Μια πανέμορφη κεφαλή Σφίγγας ήταν το εκπληκτικότερο εύρημα των ημερών στον τάφο της Αμφίπολης. Έκπληκτοι οι ανασκαφείς την είδαν να προβάλλει από τα χώματα μιας δοκιμαστικής τομής και θαύμασαν την ομορφιά της.



Πρόκειται για την κεφαλή της Σφίγγας που στέκεται δεξιά στο υπέρθυρο της εισόδου στο μνημείο όπως το αντικρίζουμε και ήταν ένθετο.

Πώς όμως βρέθηκε εκεί αυτό το μαρμάρινο κεφάλι με το νεανικό, δροσερό και ταυτοχρόνως θλιμμένο πρόσωπο; Αυτό είναι ένα σημαντικό αίνιγμα, ένα ερώτημα για το οποίο οι απαντήσεις θα αναζητηθούν τις επόμενες ημέρες από την ομάδα.

Μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεταφορά του κεφαλιού, το οποίο ήταν ένθετο, άρα είχε αφαιρεθεί, στον τρίτο θάλαμο, σε βάθος 15 εκατοστών κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι. Επίσης δεν εξηγείται η διασπορά των μαρμάρινων τμημάτων από τις Σφίγγες στους θαλάμους (κάποια βρέθηκαν μαζί με το κεφάλι).

Το πρώτο που απασχολεί τους ανασκαφείς είναι πού βρίσκεται άραγε η κεφαλή της άλλης σφίγγας και αν θα τη βρουν στα χώματα του τρίτου θαλάμου. Η απάντηση θα δοθεί μονάχα όταν και αυτός ο θάλαμος αδειάσει, οπότε η ομάδα θα έχει στα χέρια της πλέον όλα τα δεδομένα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί ούτε τα τμήματα της μαρμάρινης ψευδοροφής του δεύτερου θαλάμου τα οποία λείπουν και επίσης αναζητούνται.

Πηγή: 'Ερρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου