Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το Curiosity εξερευνά αμμώδη περιοχή στον Άρη


Με την πρώτη ματιά θα λέγαμε ότι το όχημα της NASA έχει φτάσει σε μια λίμνη ή θάλασσα που ο άνεμος κάνει πτυχώσεις στην επιφάνεια της. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά των νέων εικόνων που μεταδίδει η κάμερα του Curiosity, συνειδητοποιούμε ότι τα «κύματα» είναι στην πραγματικότητα κυματισμοί άμμου και σκόνης.


Μετά από 778 μέρες από την προσγείωση του στο Άρη, τον Αύγουστο του 2012, το εξάτροχο όχημα έφθασε τελικά στον τελικό προορισμό του στο Όρος Sharp, τον περασμένο μήνα. Το 5,6 χλμ-ψηλό βουνό στο κέντρο του κρατήρα Gale έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον αφού τα βραχώδη στρώματα του είναι σαν ένα ανοιχτό βιβλίο ιστορίας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την γεωλογική ιστορία του πλανήτη και δυνητικά κατοικήσιμο κάποτε στην αρχαιότητα.

Επί του παρόντος, το Curiosity εργάζεται στο "Pahrump Hills" - μια προεξοχή στη βάση του βουνού - ", όπου κάνει μια διάτρηση του σε ένα στόχο που ονομάστηκε “Confidence Hills”, το οποίο φαίνεται να είναι πιο μαλακό σε σχέση με προηγούμενα δείγματα πετρωμάτων.


 Το Curiosity θα συνεχίσει το ταξίδι στο όρος Σάρπ κατά τους επόμενους μήνες - ενδεχομένως - χρόνια και μπορούμε να περιμένουμε πολλές περισσότερες εκπληκτικές εικόνες του Άρη από διαφορετικούς γεωλογικούς σχηματισμούς της επιφανείας του.

Κάθε παρατήρηση μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη του "κόκκινου πλανήτη".

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης    Πηγή: http://news.discovery.com/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου