Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Ριπές αερίου και σκόνης απείλησαν τον κυνηγό κομητών Rosetta

Η αποστολή Rosetta αντιμετώπισε «σημαντικά προβλήματα» στα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας λόγω ριπών αερίου και σκόνης από τον κομήτη που παρακολουθεί, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.


Το σκάφος τέθηκε για λίγο σε κατάσταση αναμονής, σταδιακά όμως επανέρχεται σε λειτουργία. «Θα χρειαστεί ακόμα λίγος καιρός για να επανέλθουμε στις κανονικές επιστημονικές παρατηρήσεις» ανακοίνωσε η υπηρεσία. Το Rosetta τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P τον Αύγουστο, έπειτα από ένα ταξίδι δέκα χρόνων και 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η αποστολή

Οι κομήτες, ή βρόμικες χιονόμπαλες όπως τους αποκαλούν συχνά οι επιστήμονες, αποτελούνται από τα ίδια αρχέγονα υλικά από τα οποία σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Η μελέτη τους θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία για τη γέννηση της Γης πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο κομήτης συνεχίζει να πλησιάζει προς τον Ήλιο, και η ακτινοβολία θερμαίνει τους πάγους του 67P. Πίδακες αερίου παρασύρουν σκόνη από την επιφάνειά του και σχηματίζει μια ταραχώδη ατμόσφαιρα γύρω από το σώμα, γνωστή ως κόμη.

Πλησιάζοντας τον κομήτη σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων, το Rosetta εκτέθηκε σε αέρια και σκόνη που ασκούσαν πίεση στους ηλιακούς συλλέκτες. Προβλήματα εμφανίστηκαν και στο σύστημα προσανατολισμού, το οποίο παρακολουθεί τα άστρα για να υπολογίσει τη θέση του σκάφους. Το σύστημα πέρασε τους κόκκους σκόνης για άστρα, με αποτέλεσμα να περιστραφεί το Rosetta έτσι ώστε η κεραία του να μην κοιτά τη Γη.

Το Rosetta τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής την Κυριακή, την Δευτέρα επανήλθε και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν. Το σκάφος βρίσκεται τώρα σε ασφαλή απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον 67P, και οι υπεύθυνοι της αποστολής ελπίζουν να αρχίσουν «περιορισμένες επιστημονικές παρατηρήσεις» σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

Δεδομένου ότι ο κομήτης εκτίθεται σε όλο και πιο έντονη ηλιακή ακτινοβολία, οι υπεύθυνοι της αποστολής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους επόμενους ελιγμούς. Ο 67 θα φτάσει στο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 13 Αυγούστου. Την Πέμπτη βρισκόταν 423 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και 293 εκατ. χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου