Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Πάνω από 100.000 οι επισκέπτες της έκθεσης «Οι Έλληνες» στον Καναδά

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, περιηγηθεί την έκθεση «Οι Έλληνες - Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που άνοιξε τις πύλες της στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Pointe a Calliere, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, μολονότι τα εγκαίνια και η λειτουργία της έκθεσης συνέπεσαν με τον βαρύ καναδικό χειμώνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -40 βαθμούς Κελσίου, έντονο ήταν το ενδιαφέρον του καναδικού κοινού.

Μολονότι τα εγκαίνια και η λειτουργία  της έκθεσης συνέπεσαν με τον βαρύ καναδικό χειμώνα, προκλήθηκε έντονο ενδιαφέρον μεταξύ του καναδικού κοινού, που δηλώνεται με τον «μαγικό» αριθμό των επισκεπτών, τις ουρές αναμονής και εκτός Μουσείου στο χιόνι, τις προπωλημένες θέσεις στο πρόγραμμα διαλέξεων, που συνόδευαν την έκθεση, τις πωλήσεις βιβλίων σχετικών με τη θεματολογία και τα εκθέματα και τέλος με το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης κοινού κατά τη διάρκεια των χειμερινών σχολικών διακοπών.

Ουρές αναμονής σχηματίστηκαν και εκτός Μουσείου -παρά το χιόνι-, πολλές ήταν οι προπωλημένες θέσεις στο πρόγραμμα διαλέξεων που συνόδευαν την έκθεση, ενώ αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις βιβλίων σχετικών με το θέμα.

Η δημοφιλία της έκθεσης, κατά την καναδική πλευρά, οφείλεται στα πλέον των  500 εκθέματα μεγάλης επιστημονικής σημασίας και εξαιρετικής αισθητικής αξίας, προερχόμενα από 21 ελληνικά Μουσεία, τα περισσότερα από τα οποία ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Επιπρόσθετα, στην αγάπη του καναδικού κοινού για τον ελληνικό πολιτισμό, βάση και λίκνο του δυτικού πολιτισμού.

Η έκθεση διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οττάβα.

 Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες, ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα.

Η έκθεση ξεκινά από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, συνεχίζει με κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και τους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και κλείνει με επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6.000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.

H έκθεση ολοκληρώνεται στο Μουσείο Pointe a Calliere Montreal Archaeology and History Complex στις 26 Απριλίου 2015, συνεχίζει όμως το ταξίδι της σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής, την Οττάβα και το Σικάγο, με τελική κατάληξη την Ουάσιγκτον και το Μουσείο της National Geographic Society.


Πηγή: Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου