Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σε κίνδυνο είδος μικροσκοπικού βατράχου


Ομάδα ειδικών ανακοίνωσε ότι ένα μικροσκοπικό είδος βατράχου που εντοπίστηκε το 2011 στον Παναμά ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που βρίσκεται μάλιστα υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό βάτραχο που μπορεί να χωρέσει πάνω σε ένα ανθρώπινο… νύχι.


Ο Andinobates geminisae όπως ονομάστηκε το νέο είδος ανήκει στα είδη των βατράχων που παράγουν τοξικό δηλητήριο και διαθέτει μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο Α.geminisae έχει λείο δέρμα με έντονο κόκκινο χρώμα ενώ επίσης διαθέτει ένα εντελώς ξεχωριστό κόασμα από εκείνα των υπόλοιπων τοπικών αμφίβιων. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που κάνουν πολλούς να απορούν πώς είχε διαφύγει από την προσοχή των ερευνητών τόσα χρόνια.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Αντριου Κρόφορντ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Ανδεων στη Κολομβία χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποκωδικοποιήσουν το DNA του μικροσκοπικού βατράχου και να διαπιστώσουν ότι ανήκει σε ένα νέο άγνωστο είδος. Τώρα οι ερευνητές θα επικεντρώσουν την έρευνα τους στην ανάλυση και μελέτη του δηλητηρίου που παράγει. Παράλληλα θα ξεκινήσει προσπάθεια προστασίας του Α.geminisae ο οποίος όπως και τα υπόλοιπα αμφίβια του πλανήτη πλήττεται από ασθένειες αλλά και την απώλεια του φυσικού του περιβάλλοντος.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου