Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μια "οικογενειακή" φωτογραφία του Κρόνου με τα φεγγάρια του


Το διαστημικό σκάφος Cassini συλλαμβάνει μια σπάνια "οικογενειακή" φωτογραφία των τριών από τα φεγγάρια του Κρόνου!


Ως η μεγαλύτερη από τους τρείς δορυφόρους, η Τηθύς (κέντρο της εικόνας) είναι στρογγυλή και έχει ποικιλία μωσαϊκών του εδάφους  σε όλη την επιφάνειά της. Εν τω μεταξύ, ο Υπερίωνας (στο επάνω αριστερό μέρος της Τηθύος) είναι ο "άγριος δορυφόρος" λόγω της χαοτικής περιστροφής του και ο Προμηθέας (κάτω αριστερά) είναι ένα μικρό φεγγάρι που είναι πολύ κοντά στον δακτύλιο F.

Η εικόνα αυτή πάρθηκε από την ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων από περίπου 1 βαθμό πάνω από τους δακτυλίους, στο ορατό φως από το διαστημικό σκάφος Cassini με κάμερα κλειστής γωνίας στις 14 Ιουλίου του 2014 και σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμύρια μίλια (1.900.000 χιλιόμετρα) από την Τηθύς, στην ευθεία Ηλίου-Τηθύος-διαστημόπλοιου, με φάση γωνίας 22 μοιρών.
Η κλίμακα της εικόνας είναι 7 μίλια (11 χιλιόμετρα) ανά pixel.



Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα έργο της NASA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος. Το Jet Propulsion Laboratory, ένα τμήμα του California Institute of Technology στη Πασαντένα, ενώ διαχειρίζεται την αποστολή για τη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών της NASA

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη της αποστολής Cassini-Huygens http://www.nasa.gov/cassini και http://saturn.jpl.nasa.gov. Η αρχική σελίδα της ομάδας απεικόνισης του Cassini είναι σε http://ciclops.org.

Επιμέλεια: Ηλίας Σιατούνης           Πηγή: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου