Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Βλέπουν τέταρτο ταφικό θάλαμο


Μια επιβεβαίωση των υποψιών τους περίμενε τους ανασκαφείς κατά τον γεωτρητικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησαν στον τέταρτο τοίχο, ο οποίος ορίζει το τέρμα του τρίτου θαλάμου. Εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96, δηλαδή στενότερο από τα άλλα δύο θυραία ανοίγματα.

Όπως λένε οι ανασκαφείς, γίνεται πλέον φανερό ότι υπάρχει και τέταρτος ταφικός θάλαμος, κάτι που επαναλάμβαναν εδώ και πολλές μέρες. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να μάθουν αν υπάρχει κλίμακα ή ράμπα από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, καθώς αυτός εξακολουθεί να είναι καλυμμένος με χώματα.

Η διαφορά ύψους του όμως από τους άλλους δύο (είναι κατά ένα μέτρο ψηλότερος όπως όλα δείχνουν) τους έκανε εξαρχής να υποψιαστούν πως ίσως κάτι υπάρχει στο δάπεδο που οδηγεί στον επόμενο θάλαμο. Που όλοι ελπίζουν να είναι ο ταφικός.

Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, αρχαιολόγοι οι οποίοι γνωρίζουν από μακεδονικούς τάφους αναφέρουν την περίπτωση αυτός ο τέταρτος θάλαμος να είναι μικρότερος από τους προηγούμενους, εκ κατασκευής. Να πρόκειται δηλαδή για έναν υπόγειο θάλαμο, που μέσα θα κρύβει τη σαρκοφάγο ή τη λάρνακα και τα κτερίσματα. Επίσης, σκέπτονται την εκδοχή να είναι μια κόγχη, μέσα στην οποία και πάλι θα είχε ταφεί ο νεκρός. Πρόκειται για υποθέσεις εργασίας, και ίσως αλλάξουν με την πρόοδο των ευρημάτων, ίσως όμως και να ισχύει κάποια από αυτές.

Η περίπτωση να υπάρχει και τέταρτος ταφικός θάλαμος είχε γίνει περισσότερο ισχυρή κατά τους ανασκαφείς όταν διαπίστωσαν ότι το μνημείο είναι γεμάτο χώμα. Το είχαν αποδώσει σε πρόθεση των κατασκευαστών και είχαν πει ότι ο νεκρός είχε ταφεί σε θάλαμο που βρισκόταν βαθύτερα και δεν είχε γεμίσει με χώμα. Ο τέταρτος διαφραγματικός τοίχος πάντως, που έχει το θύρωμα προς τον τέταρτο θάλαμο, δεν έχει τρύπα από τυμβωρύχους στο τύμπανο, όπως οι προηγούμενοι.

Οι εργασίες - Συνεχίζεται η μάχη με το χώμα

Πώς θα προχωρήσουν από εδώ και πέρα οι εργασίες προκειμένου να μπουν οι ανασκαφείς στον τέταρτο θάλαμο; Κανείς δεν μπορεί να πει προς το παρόν. Πρώτα θα πρέπει να γίνουν αποχωματώσεις, να εμφανιστεί το θύρωμα στον τέταρτο τοίχο και μετά να προσπαθήσουν να δουν τι έχει παραμέσα.

Δεν πρόκειται πάντως, όπως λένε στο «Έθνος» η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Αννα Παναγιωταρέα, να προβούν σε καμιά ενέργεια όσον αφορά την είσοδο στον θάλαμο αυτόν, αν δεν διερευνήσουν εξονυχιστικά τα δεδομένα και την κατάσταση.

Στον τρίτο θάλαμο, οι εργασίες συνεχίζονται υπό συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 - 22,70C, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη». Αποφασίστηκε από τη διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο να μη γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στον δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά την απομάκρυνση της επίχωσής του.

Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

Θα γίνει απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν έως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσής του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.

Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

Μέτρα αντιστήριξης

Πάντοτε σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο. Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για τη διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.

Πηγή: Έρρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου